Krónika

Tüzet nyitott társaira egy orosz szakközépiskolás

A rendőrök megsebesítették a támadót, aki öngyilkos lett

Két iskolai lövöldözés is történt tegnap. Oroszországban egy 19 éves tanuló megölte egy társát és többeket megsebesített, egy kaliforniai középiskolában egy ázsiai származású tizenöt éves fiatal volt a feltételezett elkövető.

Tüzet nyitott szakközépiskolájában egy 19 éves orosz diák csütörtökön a kínai határ mellett fekvő Blagovescsenszk városában, egy társát megölte, másik hármat megsebesített, majd végzett önmagával – jelentették az orosz hírügynökségek. A távol-keleti város építőipari és épületgépészeti szakközépiskolájában ezerötszázan tanulnak.

Az épületbe behatoló rendőrök megsebesítették, majd egy előadóterembe szorították. Ott a tizenéves maga ellen fordította Izs-81-es típusú karabélyát. Közben kiderült, hogy az iskola bejáratánál nem volt fémdetektor, és az ügyeletes biztonsági őr nem rendelkezett a munkája elvégzéséhez szükséges képesítéssel. Az iskolában pénteken nem lesz tanítás.

A Danyiil Zaszorinként megnevezett támadó egy, a Baza elnevezésű Telegram-csatornán közölt, szerdán rögzített hangüzenetben az egyesült államokbeli Columbine-ban két évtizeddel ezelőtt elkövetett ámokfutásról beszélt. Hibáztatta az orvosokat, akik ahelyett, hogy megértették volna a két tanuló ölési szándékát, csak „nyilvánvaló mellékhatást” kifejtő gyógyszert írt fel számukra. A Columbine középiskolában 1999. április 21-én két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal tizenhárom embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

 Iskolai fegyveres támadások az MTI jelentése szerint a közelmúltban többször is történtek Oroszországban. Idén szeptember 24-én  Kirov megyében akadályoztak meg egy iskola elleni támadást, amelyet egy tanuló készült végrehajtani. Szeptember elején a Kusba nevű uráli kisvárosban két 16 éves fiút vettek őrizetbe, akik fegyvert akartak zsákmányolni az iskolájuk elleni támadáshoz. Az interneten ismerkedtek meg, mindketten a colum­bine-i ámokfutással foglalkozó csoportok tagjai voltak. Tavaly októberben a Krím-félszigeten, Kercs város műszaki szakiskolájában egy 18 éves tanuló, Vladiszlav Roszljakov húsz embert lőtt agyon. Egy házi készítésű, srapnellel megtöltött robbanószerkezetet is működésbe hozott, több mint félszázan sebesültek meg. Végül magával is végzett.

Közben tegnap az Egyesült Államokban, Dél-Kaliforniában is iskolai lövöldö­zés volt. A támadás Los Angelestől nem messze, Santa Clarita város egyik középiskolájában történt. A CNN szerint  hat embert kórházba szállítottak, ketten kritikus állapotban vannak, egy halott is lehet.

A támadó, egy ázsiai származású kamasz elmenekült, végül elfogták és őrizetbe vették.

Kapcsolódó írásaink