Krónika

A Mózes megmenthette volna Velencét

A lagunát az Adriai-tengertől elszigetelő, MOSE nevű gátrendszer még mindig a víz mélyén nyugszik és rozsdásodik, két év múlva lesz átadható állapotban

Világvége hangulat uralkodik az árvíz miatt a lagúnák városában. Velence megmentésére azonban már régen megálmodták a MOSE gátrendszert, amelyet 2016-ig át kellett volna adni. A beruházás hétmilliárd eurójába került az olasz államnak, de mindeddig csak korrupciós botrányokat sikerült maga után hagynia.

A Mózes megmenthette  volna Velencét
Az árvíz miatt a turisták és a lakosok védőfelszerelésben, fapallókon kénytelenek közlekedni a Szent Márk téren, amely Velence egyik legalacsonyabban fekvő területe
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Szerdára virradó éjszaka a hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék és az erős szélfúvás következtében Velence nyolcvan százaléka víz alá került. Az eddig legnagyobb, 1966-os árvíz óta a mostani vízemelkedés volt a legdrámaibb.
A 187 centiméteres vízállás csupán hat centiméterrel maradt az 1966-os csúcs alatt. A száz kilométeres szélóriási hullámokkal hajtotta a tengervizet a lagúnákba.

A pusztítás mértéke felbecsülhetetlen. Hömpölygő víz borította el a Szent Márk teret, a sikátorokat. A Szent Márk bazilikát és a kriptát helyrehozhatatlan károk érték. A boltokban, éttermekben, szállodákban térdig állt a víz, az ár gondolákat, kis hajókat is elsodort. Öt tömegközlekedést szolgáló vaporettó süllyedt el vagy rongálódott meg a viharban. A La Fenice színház is megrongálódott, így felfüggesztette előadásait. A rossz időjárás emberéleteket is követelt. Pellestrina szigetén két személyt áramütés ért miközben a hömpölygő víztől próbálta megszabadítani lakását.

Terepszemle. Silvio Berlusconi Olaszország egykori miniszterelnöke (jobbra) és Luigi Brugnaro a város polgármestere (hátul középen)
Terepszemle. Silvio Berlusconi Olaszország egykori miniszterelnöke (jobbra) és Luigi Brugnaro a város polgármestere (hátul középen)
Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Luigi Brugnaro polgármester a kormányhoz fordult, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és környékét. A város megmentése kapcsán a polgármester hangsúlyozta, Olaszország hírneve forog kockán. Több száz millió eurós kárról beszélt, és az egész ország szolidaritását kérte.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerda délután a helyszínre utazott. A körülményeket látva természeti katasztrófáról szólt, és csütörtökre rendkívüli ülésre hívta össze a Minisztertanácsot, hogy megállapíthassák az állami vészhelyzetet.
„A kormány nem feledkezhet meg Velence kulturális kincseiről”– nyilatkozta Matteo Salvini volt belügyminiszter, majd egymilliárd eurós azonnali segítségnyújtásra szólította fel a kormányt.

Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia (Liga) gyalázatos botránynak nevezte, hogy a hétmilliárd eurós befektetés, a Velence megmentésére megálmodott MOSE, vagyis a Mózes-gátrendszer még mindig a tenger fenekén fekszik, miközben 1966 óta több mint száz alkalommal volt 110 centinél magasabb vízállás a városban.

A növekvő vízszinttől a Mózesnek kellett volna megvédenie Velence városát. A lagúnát az Adriai-tengertől elszigetelő gát 93 százalékban már elkészült, de még mindig a víz mélyén rozsdásodik. A mérnöki mesterművet, a mozgó gátat a tervek szerint 2016-ig át kellett volna adni. A Silvio Berlusconi kormánya idején, tizenhat éve elindított ambiciózus vállalkozás hétmilliárd eurójába került az államnak, de mindeddig csak korrupciós botrányokat vont maga után. Veneto tartomány kormányzóját, Giancarlo Galant (Forza Italia) 2014-ben vesztegetés és pénzmosás miatt két év és tíz hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság, míg Altero Matteoli (Forza Italia), környezetvédelmi és területfejlesztési minisztert négy év börtönnel büntették. Az ötmilliárd elsikkasztott euró ügyében száz személy ellen indult nyomozás, harmincöt letartóztatással végződött. Talán ez volt az egyik legszégyenletesebb botrány az olasz köztársaság történetében.

A Velencét szárazon tartó gát szükségességét az 1966-os nagy árvíz óta tervezik. Harminc éve került papírra az első tervrajz, és úgy tűnt, egészen egyedülálló mestermű van születőben. Hetvennyolc hatalmas vízzel telített fémtartály, amelyek készenlétben állnak, hogy szükség esetén kiszivattyúzva belőlük a vizet, a felszínre kerüljenek és megóvják a várost, ha a vízszint 110 centiméternél esetleg magasabbra emelkedne. A jelenlegi tervek szerint a gát 2021. december 31-re készül el.

Kapcsolódó írásaink

Árvíz sújtja Velencét

ĀLegutóbb 1966-ban mértek a mostaninál magasabb vízszintet, súlyos károkat szenvedhet a Szent Márk-székesegyház is – Az ítéletidő már halálos áldozatokat is követelt