Krónika

Sok halálos áldozatot követelő buszbaleset történt Szlovákiában

Legalább 12 ember halálát okozó buszbaleset történt szerdán a szlovákiai Nyitragerencsér közelében, a sérültek száma 17 - jelentette hivatalos közlésekre hivatkozva a szlovák média.

Sok halálos áldozatot követelő buszbaleset történt Szlovákiában
Mentők, tűzoltók és rendőrök a buszbaleset helyszínén
Fotó: Aktuality.sk

A tragikus kimenetelű balesetben teherautóval ütközött egy többségében iskolásokat szállító távolsági autóbusz, amely az ütközés következtében az árokba szaladt és felborult. A balesetet az első vizsgálatok szerint az okozta, hogy a dombról lefelé haladó, vélhetően túlterhelt teherautó irányíthatatlanná vált és nekiütközött a szemben haladó autóbusznak.

Kövér László gyásztáviratot küldött szlovák kollégájának

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Andrej Danko szlovák házelnöknek küldött gyásztáviratában fejezte ki részvétét a tragikus buszbaleset miatt.

Az Országgyűlés sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott levélben Kövér László azt írta: mély megrendüléssel értesült a Nyitragerencsér közelében történt tragikus autóbusz-balesetről.

A magyar Országgyűlés és a maga nevében együttérzését fejezte ki a szerencsétlenségben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és egész Szlovákia lakosságának.

„Kívánjuk a sérültek mielőbbi teljes gyógyulását” - tette hozzá a házelnök.

A tragédiának eddig 12 halottja van, közülük négy kiskorú gyermek, a sérültek száma 17, közülük hárman válságos állapotban vannak - közölte Denisa Saková szlovák belügyminiszter, aki a helyszínen nyilatkozott a sajtónak.

A sérültek állapotára, valamint arra való tekintettel, hogy még a roncsok alatt is lehetnek további emberek, hivatalos források egyelőre nem zárták ki annak lehetőségét, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A helyszínen, ahová a baleset után több tucat tűzoltó és több mentőhelikopter is érkezett, még mindig zajlik a mentés és a helyszínelés. A kimentett sérülteket a közeli - nyitrai, érsekújvári, tapolcsányi és lévai kórházakba szállították.

A szerencsétlenség hírére megszakította ciprusi látogatását és azonnal hazautazott Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök. A tragédia az ország eddigi történetének legtöbb áldozatot követelő buszbalesete lehet.

Orbán Viktor és Áder János is kifejezte részvétét a tragédia kapcsán

Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor miniszterelnök Peter Pellegrini szlovák kormányfőnek baleset miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este. „Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat ezekben a nehéz órákban. Imádkozunk a gyászoló családokért és a sérültek felépüléséért” - írta szlovák kollégájának Orbán Viktor.

Áder János köztársasági elnök Zuzana Caputová szlovák államfőnek írt táviratában nyilvánította részvétét a tragédia kapcsán. A köztársasági elnök honlapján olvasható részvétnyilvánításban az államfő úgy fogalmazott: mély megrendüléssel értesült arról, hogy Nyitragerencsér község közelében egy autóbusz sok kiskorú halálát és sérülését okozó, tragikus balesetet szenvedett. „Magyar részről mély fájdalommal osztozunk gyászukban, a baleset sérültjeinek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” - írta Áder János.
   

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom