Krónika

Gyakori halálok a cukorbetegség

A halvaszületések és a végtagvesztések kockázatát is növeli a kezeletlen diabétesz

Világszerte több száz millió embert érint a diabétesz. Éppen ezért szerepel számos tudományos kutatás célkeresztjében napjainkban is.

Gyakori halálok a cukorbetegség
Hazánkban ma ötszázezren nem kezeltetik betegségüket, vagy nem is tudnak róla
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ma ünnepeljük a diabétesz világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a probléma 422 millió embert érint világszerte, és jelenleg is az egyik vezető halálok a világban. A betegség a közepes és alacsony bevétellel rendelkező országokban ráadásul folyamatosan és gyorsuló ütemben nő. A WHO tegnap bejelentette, a világon elsőként inzulin-előminősítési programot indít, ugyanis becslésük szerint több mint harmincmillió érintett nem jut hozzá a készítményhez ezekben a régiókban. Magyarországon ma több mint 770 ezer kezelt beteg van, és legalább ötszázezren nem kezeltetik, vagy nem tudnak problémájukról.

A cukorbetegség két típusát ismerjük: az 1-es esetében a szervezet nem képes inzulint, a hasnyálmirigyben termelődő, a szénhidrát lebontásáért felelő hormont előállítani. A 2-es típus során a sejtek érzékenysége csökken az inzulinnal szemben, ezért kevesebb cukor képes energiává alakulni, a vércukorszint azonban megemelkedik, emiatt a szervezet túl sok hormont állít elő. Utóbbi érinti a cukorbetegek kilencven százalékát.

A diabétesz kialakulásának kockázatát számos tényező, többek között a genetikai hajlam, a mozgáshiány, a magas vérnyomás, a túlsúly is növeli, de kialakulhat akár terhesség alatt is.

A betegség és a más kórok közti összefüggés a mai napig is foglalkoztatja a tudósokat. Kaliforniai kutatók egy idén márciusban publikált tanulmányukban arra jutottak, hogy a diabéteszre szedett gyógyszerek lassíthatják az Alzheimer-kór kialakulását. Glasgow-i szakemberek pedig egy nagy, reprezentatív mintán erősítették meg augusztusban azt a korábbi vélekedést, hogy a cukorbetegségben szenvedő várandós nőknél megsokszorozódik a halvaszülés esélye. Barkai László diabetológus professzor lapunknak akkor arról beszélt, az anyáknak már a fogantatás előtt kezeltetniük kell magas vércukorszintjüket.

A kutatók közül egyre többen a digitális eszközökben látják a lehetőséget a probléma mérséklésére. Rozsos István érsebész ötletére idén elkészült a Végtagmentő applikáció, amely szakembereknek és betegeknek egyaránt segít elkerülni a végtagvesztést, hazánk ugyanis elsők között van Európában a cukorbetegség és keringési rendellenességek okozta végtagamputációk tekintetében, holott ezek jelentős része elkerülhető volna. A magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. nemrég mutatta be Dcont ETALON nevű készülékét, amely klinikai pontosságú vércukormérést tesz lehetővé, emellett emlékezteti a felhasználókat a rendszeres mérésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom