Krónika

Árvíz sújtja Velencét

Legutóbb 1966-ban mértek a mostaninál magasabb vízszintet, súlyos károkat szenvedhet a Szent Márk-székesegyház is – Az ítéletidő már halálos áldozatokat is követelt

Ötven éve nem látott árvíz sújtja a lagúnák városát. Víz alatt van a Szent Márk tér, és a Szent Márk-bazilikába is betört az ár. Velence polgármestere azonnali intézkedést kért a kormánytól.

Árvíz sújtja Velencét
A tengervíz szintje húsz centiméterrel magasabb a kritikusnál
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A heves esőzések következtében kedd óta víz alatt van Velence, szerdára virradóra a víz elérte a 187 centiméteres magasságot. Ez rekordnak számít, ugyanis csak 1966-ban mértek ennél magasabb, 194 centiméteres vízállást. (A rekordokat 1923 óta tartják számon.)

A víz elárasztotta a Szent Márk teret, a Szent Márk-bazilikába is betört az ár. Utóbbira az épület fennállása óta most került sor hatodik alkalommal, legutóbb tavaly novemberben. A sós víz elárasztotta a kriptát, a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, ha a víz sokáig a bazilikában áll, kárt tehet a faszerkezetben is. Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, a bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Több mint ötven éve nem volt ilyen nagy árvíz a városban. Luigi Brugnaro, a város polgármestere azonnali intézkedést kért a római kormánytól, többek között azt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét. Sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, a lagúnákon élők hozzászoktak a tengervíz emelkedéséhez, de a mostani ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost. Felvetette, miért nem működik már a lagúnák bejáratánál tervezett Mose mobil zsiliprendszer, amelynek feladata éppen az egy méter fölötti tengerár visszatartása lenne. A 2003-től épített Mose zsiliprendszer hétmilliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe. A polgármester a Twitteren arról írt, az árvíz a klímaváltozás eredménye, és nagy árat kell majd érte fizetni.

Az ítéletidő már halálos áldozatokat is követelt. A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét vesztette, egyikük áramütés következtében, őt akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani.

A velencei Ca’Foscari-palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Szállodákat, éttermeket, boltokat öntött el az ár. Az eladók próbálják menteni a menthetőt. Az óvodák, iskolák szerdán is zárva tartottak. A városban a legmagasabb fokú a készültség. Ma délelőtt újabb tetőzést várnak.

Kapcsolódó írásaink