Krónika

Liba a tálban, újbor a pohárban

Tours-i Szent Márton alakjához számos legenda és népszokás kapcsolódik, a pásztorok november 11-én hajtották be a jószágot az istállókba és számoltak el azokkal

Ma van Szent Márton napja. Elődeink a néphagyomány szerint ilyenkor lakomákat, bálokat, vásárokat rendeztek, valamint a pásztorok ekkor számoltak el a jószággal. Napjainkban leginkább a gasztronómiáról szól az ünnep.

Liba a tálban, újbor a pohárban
Újragondolt hagyomány. Libakergetés az etyeki szőlőtőkék között
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A később Tours püspökévé választott Márton 316-ban vagy 317-ben a római birodalomhoz tartozó Pannóniában, Savaria városában – a mai Szombathelyen – született. Szülei pogányok voltak, apja a császári hadsereg tribunusa lévén Itáliában kapott birtokot, így ott telepedett le a család. Még gyerekként döntötte el, hogy felveszi a kereszténységet. Életét több legenda övezi, a legismertebb, mikor 371-ben Tours püspökévé választották, ám ő inkább remeteéletre vágyott, így nem akart eleget tenni a felkérésnek, ezért egy libaólban próbált meg elrejtőzni, ám a ludak gágogása elárulta őt.

Egy másik történet szerint Galliában még lovas testőrtisztként, ugyanis veterán apja révén besorozták a római hadseregbe, saját köpenyét kardjával kettévágta, és megosztotta egy didergő koldussal. Fontos hittérítő munkát végzett, 397-ben hunyt el, november 11-én temették el Tours-ban. Szent Márton Magyarország mellett Franciaország és az osztrák Burgenland tartomány védőszentje is.

Hazánkban már a középkorban is a jószág védelmezőjeként tisztelték. A nyáj Márton napján került végleg az istállóba. A pásztorok ekkor számoltak el az állatokkal és a szolgálattal. A néphagyomány szerint ez a karácsony előtti negyven napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ilyenkor országszerte lakomákat, bálokat, vásárokat rendeztek. A legismertebb népszokás a libasütés. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” A liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral volt szokás koccintani.

Napjainkban november 11-én, az azt megelőző és az azt követő napokban országszerte a gasztronómiára helyezik a hangsúlyt. A programok már a mostani hétvégén megkezdődtek. Szombathelyen lampionos felvonulással, díjátadó gálával és országos kirakodóvásárral, bormustrával és főzőversennyel ünnepeltek, a szentendrei Skanzenben Szent Márton Újborfesztivál és Libator volt a kínálat. Etyeken a libakocsonyától a libaleveseken át a sóletes libáig a szárnyas mindenféle verzióját meg lehetett kóstolni.

Van, ahol még a következő hétvége is a Márton-nap jegyében telik. A Balaton partján, Siófok Fő terén Libadalommal készülnek, míg Badacsonytomajon november 16-án első alkalommal rendezik meg a Badacsonyi Újbor Kóstolót.