Krónika

Megelőzhetőek lennének az iskolai lövöldözések

Bár a fiatal elkövetőkről nehéz általános képet vázolni, viselkedési zavarok mindegyiküknél kimutathatóak

Felismerhető előjelei vannak, ha egy fiatal támadásra készül – állítja egy, az amerikai iskolákban történt lövöldözéseket vizsgáló tanulmány.

Megelőzhetőek lennének az iskolai lövöldözések
Ne lőj – fiatal tüntető egy fegyveres erőszak elleni demonstráción a Fehér Háznál
Fotó: AFP/NurPhoto/Aurora Samperio

Régóta várt kutatás eredményeit publikálták a napokban az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai Országos Fenyegetések Felmérésének Központja (NTAC) nevű szervezet készített el, akik az amerikai társadalmat belülről fenyegető veszélyek feltárásával és megelőzésével foglalkoznak. A kiadott jelentésben az országban évek óta gyarapodó iskolai lövöldözések adatait vizsgálták meg, s azt remélik, információik segíthetnek majd az iskolai vezetőknek s egyszersmind a rendőröknek is abban, miként azonosítsák jobban és hogyan állítsák meg időben azokat, akik erőszakos cselekmények elkövetői lehetnek.

Összesen negyvenegy iskolai támadás adatait elemezték ki, köztük rendőrségi dokumentumokat, nyomozati anyagokat is. A jelentés készítői 2008 és 2017 között közép- és felsőoktatási intézményekben elkövetett fegyveres visszaéléseket vizsgáltak, beleértve a leghíresebb és legnagyobb megdöbbenést kiváltó 2017-es Sandy Hook általános iskolában történt esetet is, amely során a húszéves támadó huszonhat emberrel, köztük húsz hat és hét év közötti gyermekkel végzett.

A jelentést bemutató sajtókonferencián az NTAC vezetője, Lina Alathari ismertette, a támadások elkövetői elsöprő többségében fiatal férfiak és tinédzserek, az elemzett időszakban mindössze hét lány volt a tettesek között. A támadók több mint hatvan százaléka fehér, tizenöt százaléka afroamerikai és öt százaléka spanyolajkú volt.

A jelentés szerint az elkövető fiatalokról nehéz általános képet rajzolni, de bizonyos személyes élettörténeti részletek gyakorisága mégis kimutatható: a támadókat gyakran zaklatták, gúnyolták az iskolában, vagy pedig otthon volt problémájuk a szüleikkel. Többüknek volt öngyilkossági hajlama, esetenként pedig híressé akartak válni a lövöldözés által. Legtöbbjük rendszeresen nézett erőszakos filmeket és játszott erőszakos videojátékokkal. Alathari szerint nem hirtelen felindulásból elkövetett cselekményekről van szó, pusztán azért mert rossz kedvük van. A legtöbb eset megelőzhető, ha felismerjük a megfelelő jeleket.

Mint azt Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója korábban lapunknak kifejtette, az iskolai lövöldözések száma az elmúlt években ugyan növekedett, ám a tavalyi csaknem ötvenhétezer fegyveres incidens között még mindig nem tekinthető vezető haláloknak az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó írásaink