Krónika

Amerikai újságíró találta meg az eltűntnek hitt felfedezőt

Henry Morton Stanley, a kalandorból lett tudósító a Tanganyika-tó partján bukkant rá a britek büszkeségére, az Afrika-kutató David Livingstone-ra

Ugyebár doktor Livingstone-hoz van szerencsém? – ez a szállóigévé vált mondat 1871. november 10-én hangzott el Henry Morton Stanley walesi születésű amerikai újságíró szájából, amikor kétévnyi kutatás után rábukkant a már akkor világhírű Afrika-kutatóra a Tanganyika-tó partján fekvő Ujiji faluban.

Amerikai újságíró találta meg az eltűntnek hitt felfedezőt
A legendás kézfogás egy, a két férfi találkozását ábrázoló korabeli rajzon
Fotó: AFP/Collection Roger-Viollet

David Livingstone (1813. március 18.–1873. május 1.) skót misszioná­rius orvos, a 19. század végi vikto­riá­nus Nagy-Britannia legnépszerűbb nemzeti hőse, a Londoni Misszionárius Társaság tagja, megszállott kutatóként több expedíciót vezetett, hogy megtalálja a Nílus forrását. Ő volt az első európai, aki megpillantotta a hatalmas vízesést, amelyet a brit uralkodóról, Viktória királynőről nevezett el. Miután 1865 után hosszú évekig nem adott életjelet magáról, sok találgatás látott napvilágot sorsa felől, és egyesek tudni vélték, helyi törzsek végeztek a kutatóval. Ekkor került a képbe Henry Morton Stanley újságíró (1841–1904), akit a New York Herald című lap azzal bízott meg, hogy kutassa fel az eltűnt tudóst. De ki is volt ez a férfi, aki végül sikerrel rábukkant a britek büszkeségére?

Henry Morton Stanley neve születésekor John Rowlands volt, és egy dologházban nőtt fel. Tizen­nyolc évesen, 1859-ben az Amerikai Egyesült Államokba hajózott. New Orleansban összebarátkozott egy Stanley nevű gazdag kereskedővel, akinek a nevét később felvette. Igazi kalandor volt, az amerikai polgárháborúban mindkét harcoló oldalon katonai szolgálatot teljesített. James Gordon Bennett (1795–1872), a New York Herald alapítója újságjához szerződtette, így lett a lap tengerentúli tudósítója. Később azt a megbízást kapta, hogy találja meg a skót misszionárius és Afrika-kutató David Livingstone-t, aki jó ideje nem adott hírt magáról. Stanley kicsit kiszínezett elbeszélése szerint, amikor megkérdezte Bennettet, mennyit költhet, ez volt a válasz: „Vegyél ezer font sterlinget most, és ha elment, vegyél még ezret, és ha azt elköltötted, még ezret, és ha végeztél vele, még ezret, és így tovább: Csak találd meg Livingstone-t!” Stanley Zanzibárra utazott, és felszerelt egy expedíciót. Végül 1871. november 10-én egy Tanganyika-tó parti faluban Ujijiben rátalált Livingstone-ra. Leírása szerint ezzel a kérdéssel köszöntötte: „Ugyebár doktor Livingstone-hoz van szerencsém?” Amire Livingstone azt válaszolta: „Igen, és hálás vagyok, hogy itt vagyok és üdvözölhetem.” Stanley csatlakozott Livingstone felfedezőútjához, és megállapították, hogy nincs kapcsolat a Tanganyika-tó és a Nílus között.

Hazatértekor könyvet írt tapasztalatairól, ezen kívül pedig még két expedíciót indított Afrikába. Végül 1890-ben végleg visszatért Európába, megnősült, az Egyesült Királyság parlamentjének képviselője lett. Londonban halt meg. Sírját a surrey-i Pirbright Szent Mihály-templomának temetőjében nagy gránittömb jelöli.

Kapcsolódó írásaink

Afrikát kutatta a britek hőse

ĀSzámtalan földrajzi felfedezés fűződik David Livingstone skót misszionárius orvos nevéhez, aki tevékenységéért kiérdemelte a Brit Királyi Földrajzi Társaság aranyérmét

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom