Krónika

Állatvédők megdicsérték II. Erzsébetet, mert műszőrmét visel

Megdicsérte II. Erzsébet angol királynőt a PETA nemzetközi állatvédő szervezet kedden, mert az uralkodó állatprém helyett műszőrmével díszített ruhát visel.

Állatvédők megdicsérték II. Erzsébetet, mert műszőrmét visel
Állatvédők megdicsérték II. Erzsébetet, mert műszőrmét visel
Fotó: peta.org.uk

A Buckingham-palota közleményében hangsúlyozta, hogy a királynő számára tervezett új ruhákhoz már nem használnak többé állati prémet, csak műszőrmét. Ugyanakkor hozzáfűzték, ez nem azt jelenti, hogy II. Erzsébet meglévő ruhatárából eltávolítják a szőrméket, és az összes szőrmés ruhadarabját lecserélik. „A királynő továbbra is hordani fogja ruhatára meglévő darabjait” - írták.

Angela Kelly, aki hosszú ideje felel a királynő ruhatáráért, előzőleg egy új könyvben szólt arról, hogy II. Erzsébet nem akar többé állati szőrmét hordani. A The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe (Az érme másik oldala: a királynő, az öltöztető és a gardrób) című könyvben Kelly azt írja: „ha őfelségének különösen hideg időben lesz elfoglaltsága, amelyen meg kell jelennie, 2019-ben már műszőrmét fog viselni, hogy melegen tartsa”.

A PETA brit szervezete viszont hangsúlyozta, hogy „a királynő elhatározása összhangban áll sok előrelátó fogyasztó, vállalkozás és nemzet gondolkodásával, amelyek felismerték, hogy az innovatív műszőrmék használata jobb a környezetnek, és megóvja az állatokat a sanyarú sorstól és a véres, fájdalmas haláltól”.

Az állatvédők szóvá tették: azt is fontolóra kellene venni, hogy a királynő testőrségének medveprémkucsmáját - amelyet Kanadában kilőtt medvék bundájából készítenek - ugyancsak műprémre kellene cserélni.

Kapcsolódó írásaink