Krónika

Több mint 600 éves azték leletekre bukkantak Mexikóvárosban

A 15. században az aztékok által épített titkos alagutat fedeztek fel régészek Mexikóvárosban. A szakemberek úgy vélik, hogy a több mint 600 éves, faragványokkal és festményekkel díszített vízcsatornának vallási jelentősége is volt.

Több mint 600 éves azték leletekre bukkantak Mexikóvárosban
A leletek felbecsülhetetlen régészeti értékkel bírhatnak
Fotó: CEN/INAH/Edith Camacho

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársai elmondták, a csatornában több sziklafaragványt találtak, illetve olyan üvegből, porcelánból és majolikából készült szobordarabokat, amik felbecsülhetetlen régészeti értékkel bírhatnak - írja az Express. 

A kutatók ezen kívül 11 faragott képet találtak az alagút falán, valamit egy fából készült kapu maradványait.

Több mint 600 éves azték alagutat fedeztek fel Mexikóvárosban
Az alagút I. Moctezuma azték uralkodó idején épülhetett
Fotó: CEN/INAH/Edith Camacho

Szakemberek a faragott képek alapján úgy gondolják, hogy a csatorna megépítése kapcsolódott az azték politeista mitológiában a víz és termékenység istenéhez, Tlalokhoz, aki bár felfogásuk szerint jóságos isten, de kárt is tud okozni árvízzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással.

Objektum doboz

A sűrűn díszített ősi alagút az 1440 és 1469 között hatalmon levő I. Moctezuma uralkodó idején épülhetett, aki történészek szerint számos társadalmi, gazdasági és politikai reformokat vezetett be az Azték Birodalom megerősítése érdekékben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom