Krónika

November végéig lehet szavazni Az év fájára

November 22-ig lehet szavazni a 2020-as év fájára - közölték a szervezők szerdán.

November végéig lehet szavazni Az év fájára
A 2018-as Év fája győztese, a virágos kőris (Fraxinus ornus)
Fotó: kanizsaujsag.hu

Idén a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani. Azonban minden felhasználó csak egyszer szavazhat - írják a közleményben.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.

A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.

Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink