Krónika

Lövöldözés volt egy franciaországi mecsetnél

Ketten megsérültek hétfő délután egy lövöldözésben a dél-nyugat franciaországi Bayonne mecsetjénél. A feltételezett elkövetőt a rendőrség üldözőbe vette és az otthona közelében előállította - közölték rendőrségi források.

Lövöldözés volt egy franciaországi mecsetnél
A Bayonne-i mecset
Fotó: Google Maps

A gyanúsított egy égő benzines palackot is bedobott az imahelyre, amely kisebb robbanást okozott a rendőrség szerint.

„Délután 3 óra 20 perckor egy férfi megpróbálta felgyújtani a bayonne-i mecset kapuját. A férfi rálőtt arra a két emberre, akik rajtakapták a kísérlet közben” - közölte a helyi prefektúra. A közlemény szerint a férfi menekülés közben felgyújtott egy gépkocsit is. A két sérültet, egy 74 és egy 78 éves férfit súlyos sérülésekkel a bayonne-i kórházba szállították.  

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az elkövető egy 84 éves férfi, Claude S., a bevándorlás-ellenes Nemzeti Tömörülés képviselőjelöltje volt korábban. A Bayonne-tól 16 kilométerre lévő  Saint-Martin-de-Seignanx-ban található otthonában jelenleg házkutatást tartanak, a rendőrség biztonsági kordont vont a mecset köré.  Az ügyben a helyi bűnügyi rendőrség indított eljárást.

Frédérique Espagnac, a régió szocialista szenátora „határozottan elítélte a történteket, és támogatásáról biztosította a sérülteket, családtagjaikat és a bayonne-i muzulmán közösséget”. Nem ez volt az első támadás a bayonne-i mecset ellen: 2017 augusztusban két Molotov-koktélt dobtak az imahelyre.

Emmanuel Macron francia elnök határozottan elítélte a „megvetendő támadást”. Twitter-üzenetében hangsúlyozta: sosem fogják eltűrni a gyűlöletet Franciaországban, s minden erőfeszítést megtesznek a muszlim lakosok védelmére. Macron a nap folyamán találkozott a franciaországi muszlimok szervezetének képviselőivel.