Krónika

A téli időszámítást preferálja szervezetünk

A tudományos közösség egyértelműen az óraátállítás eltörlése mellett foglal állást, ugyanis a biológiai ritmusba való mesterséges beavatkozásnak számtalan káros hatása ismert

A mostanival együtt négyszer vagy ötször kell tekergetnünk óráin­kat, amennyiben 2021-ben való­ban eltörlik az óraátállítást az Európai Unióban. A tagállamok közös egyeztetés után dönhetnek, hogy melyik időszámítást választják.

A téli időszámítást preferálja szervezetünk
Fotó: MH

Vasárnap hajnalban 3-ról 2 órára állítjuk vissza az órákat, emiatt sokan tapasztalhatnak egészségügyi panaszokat a változtatás miatt. Annak ellenére, hogy az ember életritmusához jobban alkalmazkodó őszi óraátállítás kevésbé megterhelő, mégis az időeltolódás zavart okozhat szervezetünk működésében. Ezért – egyéni érzékenységtől függően – napközben erős fáradtság és dekoncentráltság, akár fejfájás, valamint alvási nehézségek is jelentkezhetnek sokaknál.
Kutatások igazolják, hogy az átállást követő napon rendszerint növekszik az átlagoshoz képest a közlekedési és a munkahelyi balesetek száma, illetve tavasszal megemelkedik a szívinfarktusok aránya is.

Az őszi átállás főleg az időseket, a csecsemőket, a gyerekeket és a betegeket viseli meg.

A tudományos közösség a kutatások során kimutatott rövid távú, káros élettani hatásokra való tekintettel egyértelműen az óraátállítás ellen foglal állást, azzal, hogy az időzónáknak megfelelő idő visszaállítása volna célszerű. Ez leginkább a téli időszámításnak felel meg. A legtöbb élőlény szervezete ugyanis egy jól meghatározott, belső biológiai ritmust (cirkadián) követ, ami segít abban, hogy fel tudjon készülni a Föld forgása miatt rendszeresen bekövetkező környezeti változásokra. Ennek a mesterséges megzavarása okozhatja a különböző jellegű egészségügyi és élettani panaszokat.

Egy órát nyerünk vasárnap hajnalban
Egy órát nyerünk vasárnap hajnalban
Forrás: MH

A Magyar Alvás Szövetség szintén a téli időszámítás bevezetését támogatja.

Az évenkénti kétszeri óraátállítás eltörlését idén márciusban szavazta meg az Európai Parlament (EP). Ennek értelmében azok az uniós államok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 március utolsó vasárnapján állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021. október utolsó vasárnapján. Mindez még nem végleges, ugyanis az EP-nek meg kell állapodnia az európai kormányokat tömörítő tanáccsal. Ha ez a megállapodás megszületik és elfogadják a 2021-es céldátumot, akkor hazánknak a most október 27-eivel együtt még négyszer vagy ötször kell tekergetni az órákat. (Ha a nyári mellett döntünk négyszer, ha a téli mellett ötször). A kormány egyértelmű álláspontja még nem ismert a kérdésben. Hazánkban egy felmérés szerint a lakosság háromnegyede szintén az átállítás eltörlését támogatja, a válaszadók kétharmada pedig inkább a nyári időszámítást tartaná meg.

Az EP-döntés előzménye, hogy az Európai Bizottság 2018 júliusában nyilvános online konzultációt indított a kérdéséről: ennek keretében 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, s mintegy nyolcvannégy százalék a megszüntetés mellett foglalt állást, a válaszok hetven százaléka Németországból érkezett be.

A konzultáció lezárta után jelen­tette be Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság hamarosan lekö­szönő elnöke, hogy az emberek akaratának megfelelően el fogják törölni az óraátállítást. Az akkori tervezet szerint az idei lett volna az utolsó év, mikor tekergetni kell az órákat, tagállami aggályok miatt tolódott végül 2021-re.

Kapcsolódó írásaink