Krónika

Szétválasztott sziámi ikrek: folytatódik a műtétsorozat

A korábban szövődményekkel küzdő kislány is elhagyhatta már az intenzív osztályt

Jó hírek érkeztek a magyar orvos­csapat által szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányokról. Míg korábban egyikük, Rukaya szövődményekkel küzdött, mostanra testvéréhez hasonlóan ő is elhagyhatta az intenzív osztályt. A magyar orvosok ismét Dakkába utaznak.

Szétválasztott sziámi ikrek: folytatódik a műtétsorozat
Szüleik ölelő karjaiban. Rabeya (balra) és Rukaya (jobbra) idén júliusban, még magyarországi itt-tartózkodásuk idején ünnepelték harmadik születésnapjukat
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottaké

Az „Operation Freedom” (Szabadság hadművelet) névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll – közölte közleményében a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. Hozzátették, az első rekonstrukciós beavatkozásra szeptember 11-én került sor, a következő pedig az előttünk álló hetekben esedékes.

Ahogy lapunk megírta, a fejüknél összenőtt sziámi ikerlányok végső, harminchárom órás maratoni szétválasztó műtétjére augusztus 1-2-án került sor Dakkában. Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukayá­nál azonban a végső szétválasztó műtét utáni harmincharmadik napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar volt, így a kislány állpota leromlott.  

Mostanra azonban Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában. A két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére az alapítvány orvosai, Csókay András professzor, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszalátogat Bangladesbe. Majd novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora is.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát még 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. Azóta több sikeres operáción vannak túl, idén például  a műtétsorozat második fázisa fél éven keresztül Budapesten zajlott. A gyerekek és szüleik júliusban utazhattak haza szülőföldjükre.

Kapcsolódó írásaink