Krónika

Negatívan befolyásolja az elhízás a gyerekek iskolai teljesítményét

Átlagosan rosszabbul teljesítenek a túlsúlyos alsó tagozatos általános iskolai tanulók a soványabb társaikhoz képest - derült ki a Cambridge-i Egyetem egy friss kutatásából. 

Negatívan befolyásolja az elhízás a gyerekek iskolai teljesítményét
A vizsgált képességek egyértelműen összefüggnek az iskolai teljesítménnyel
Fotó: AFP/ANP

A kilenc és tizenegy éves diákok végrehajtó funkcióit - melyek magukba foglalják a memóriát és a problémamegoldó képességeket - vizsgáló kutatás eredményei azt mutatták ki, hogy az elhízott gyerekek mindkét tekintetben rosszabbul teljesítenek az átlagos testalkatú gyerekeknél - írja a Daily Mail.

A 2700 diákon elvégzett tesztek során a tanulmány azt is megállapította, hogy túlsúlyos gyerekek agykérge, ami az érzékelésben, a gondolkodásban és a mozgásban is szerepet játszik, jóval vékonyabb az átlagnál.

A tanulmány megállapításai azonban nem egyértelműek. Az egyik elmélet szerint a zsíros étrend gyulladást okozhat a gyermekek agyában, ami rányomhatja a bélyeget a fejlődésben levő agyuk kapacitására. A másik elmélet szerint a zsíros és cukros ételek miatt „elkényelmesednek” az agyi funkciók, emiatt csökken a gyerekek akaratereje, ami nagymértékben befolyásolja gondolkodási képességeiket.

Dr. Lisa Ronan az egyetem pszichiátriai tanszékének kutatója úgy értékelt, hogy a vizsgált képességek egyértelműen összefüggnek az iskolai teljesítménnyel.

Kapcsolódó írásaink