Krónika

Különös összefüggést találtak a levegő pollenszintje és a bűnözés között

Érdekes összefüggésekre világított rá egy Amerikában elvégzett kutatás, amely szerint a levegő pollenszintjének tetőzésekor kimutathatóan kevesebb erőszakos bűncselekmény történik a nagyvárosokban.

Különös összefüggést találtak a levegő pollenszintje és a bűnözés között
A magas pollenszámú napokon átlagosan négy százalékkal kevesebb agresszív motivációjú bűncselekményt követnek el
Fotó: AFP/Loic Venance

A szénanátha a légúti allergia egyik legelterjedtebb formája, és a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás és tüneteinek összefoglaló megnevezése. Ezt elsősorban a levegőben szálló virágporok, pollenek illetve gombaspórák egyes alkotórészei okozzák.

Úgy tűnik, hogy a tüsszögéssel, orrviszketéssel, orrfolyással, és orrdugulással járó betegség a bűnözők mindennapjait is megnehezíti, ugyanis a Journal of Health Economics által közzétett tanulmány megállapította, hogy a nagyvárosokban mért szokatlanul magas a pollenkoncentráció idején az erőszakos bűncselekmények száma jelentős csökkenést mutat.

Az egészségügyi közgazdászok által készített felmérés szerint a magas pollenszámú napokon átlagosan négy százalékkal kevesebb agresszív motivációjú bűncselekményt követnek el. A 17 amerikai városban elvégzett kutatás ok-okozati konzekvenciája az, hogy a szezonális allergiák befolyásolhatják az ember hangulatát, így hajlamosabbak lehetnek depresszióra és szorongásra, ezáltal csökken az erőszakos ösztönzőerő.

A kutatók szerint ez az első alkalom, hogy egy tanulmány dokumentálta az egészségügyi problémák és a napi bűnözés szintje közötti kapcsolatot. Természetesen a tanulmányból nem vonható le semmiféle általános következtetés a bűnözésre nézve, ugyanis az emberi viselkedés rendkívül bonyolult, és számtalan külső tényezőtől függ, mindenesetre a kriminológia számára nyújthat egy újabb mankót.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom