Krónika

Újabb japán repülőgép-roncsokat fedeztek fel

Egy újabb második világháborús japán repülőgép-hordozó hajó roncsait találta meg egy amerikai mélytengeri kutatóexpedíció.

Újabb japán repülőgép-roncsokat fedeztek fel
A midway-i csatában elsüllyedt japán repülőgéphordozó roncsait fedezte fel egy amerikai mélytengeri kutatóexpedíció
Fotó: independent.co.uk

Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhely területén, 5490 méteres mélységben megtalált roncs az 1942-ben Midwaynél lezajlott tengeri ütközetben elsüllyedt Akagi hajóé a szakemberek szerint.

Az expedíció, amely Paul Allen, a Microsoft néhai társalapítójának kutatóhajója, a Petrel fedélzetén utazik, a második világháborúban a Hawaii-szigetektől északnyugatra elsüllyedt és 5400 méter mélyen pihenő, már a múlt héten felfedezett Kaga repülőgéphordozó hajó környékén kutatott, mikor rábukkant az újabb hajóroncsra.

A midwayi ütközetben, 1942 júniusában a japánok súlyos vereséget szenvedtek, miután az amerikaiaknak sikerült megfejteniük a japán kommunikációs kódot, és fontos információkhoz jutottak a japán hadihajók elhelyezkedéséről és haderejéről. A csata fordulópontot hozott a háborúban, mivel a japán hadsereg elveszítette négy repülőgép-hordozóját, a Kaga, az Akagi, a Soryu és a Hiryu hadihajókat.

Az amerikai expedíció júliusban egy másik hajóroncsot is felfedezett, amely feltehetően az 1944-ben a Fülöp-szigeteknél lezajlott leytei ütközetben elsüllyedt Maya nehézcirkáló lehetett.

A midway-i csatában elsüllyedt hét - öt japán és két amerikai - hajó közül csak egynek a helyét azonosították a közelmúltig. A Petrel kutatóhajó személyzete reméli, hogy sikerül megtalálniuk mind a hét odaveszett hajónak a roncsát.

Történészek szerint a midway-i ütközet perdöntő szerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok győzelmet aratott a csendes-óceáni hadszíntéren. A csatában több mint 2000 japán és 300 amerikai katona vesztette életét.

A Petrel-expedíció, amelyet Paul Allen úgymond az apja katonai szolgálata előtti tisztelgésként alapított, már több mint harminc elsüllyedt hajót talált meg saját adatai szerint.

Kapcsolódó írásaink