Krónika

Földi pokol Mexikóban

Fegyveres bűnözők tartják rettegésben Culiacán városát, a drogkartell tagjai a napokban többször összecsaptak a rendőrökkel és a hadsereggel is

Zavargások törtek ki egy mexikói nagyvárosban, miután a rendőrség megpróbált rajtaütni a hírhedt Joaquín „El Chapo” Guzmán bebörtönzött drogbáró fián.

Földi pokol Mexikóban
Egy bűnbandák által uralt város. Az embereket felszólították, maradjanak otthon
Fotó: AFP/STR

Harmincfős rendőri egység ütött rajta az egykor a világ legnagyobb hatalmú drogbárójának tartott El Chapo, vagyis a Köpcös egyik fián, Ovidio Guzmánon, illetve három társán az észak-mexikói Culiacán nagyvárosban. A rendőrök kábítószer-kereskedelem miatt szerették volna letartóztatni a bűnözőket, az akció azonban hamarosan meghiúsult. A várost uraló Sinaloa kartell emberei ugyanis felfegyverkeztek és körbevették a házat, Culiacánt pedig megszállták.

Noha a rendőrségnek sikerült őrizetbe vennie Ovidio Guzmánt, végül kénytelenek voltak elengedni és felfüggeszteni az akciót annak érdekében – mint Alfonso Durazo belbiztonsági miniszter fogalmazott –, hogy életeket mentsenek meg. A terv azonban nem jött be, mert a városban heves összecsapásokra került sor Guzmánék elengedése után a drogkereskedők és a rendőrség, valamint a hadsereg között. A hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy ha tehetik, ne hagyják el otthonaikat. Az iskolákban pénteken elmaradt a tanítás is.

Egy helyi börtönből több rab is kiszabadult, egyelőre nincs pontos adat, hányan. Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter szerint a legkevesebb nyolcan vesztették életüket, köztük a nemzeti gárda egy tagja, öt bandatag, egy civil és egy fegyenc. A kormány válságstábot hívott össze a probléma kezelésére.

Ovidio Guzmán a CNN szerint fontos tagja a Sinaloa drogkartellnek, annak, amelyet hosszú időn át apja, a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmán irányított. A Köpcöst idén júliusban életfogytiglanra és további harminc év börtönre ítéltek New Yorkban, miután mind a tíz vádpontban – köztük nemzetközi drogkereskedelem és gyilkosság kitervelése – bűnösnek találták. Ovidiót, illetve bátyját februárban vádolta meg az amerikai igazságügyi tárca azzal, hogy drogot próbáltak becsempészni az Egyesült Államokba.

Kapcsolódó írásaink