Krónika

Rákkeltő anyag miatt vontak be egy borsodi ásványvizet

Azonnali hatállyal bezáratták a Borsodi Víz üzemét, ugyanis rákkelő anyaggal szennyezett a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerték. A cég a közeli PVC-gyártó üzemet tette felelőssé a mérgezés miatt, ám a BorsodChem határozottan állítja, hogy tevékenysége és a szennyeződés között nincs összefüggés.

Rákkeltő anyag miatt vontak be egy borsodi ásványvizet
A vegyületet a WHO és az EU is az 1-es kategóriájú rákkeltő anyagok közé sorolja - Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Franck Fife

Az egészségre súlyosan káros, 260 méter mélyen is kimutatható vinil-kloridot PVC gyártásához is felszokták használni - írja a Blikk. A vegyületet a WHO és az EU is az 1-es kategóriájú rákkeltő anyagok közé sorolja. 

Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa a lapnak elmondta, hogy a termék a legnagyobb élelmiszerláncok polcaira is felkerült, és a borsodiak körében is népszerű volt. Állítása szerint a cég minden előírást betartott, így biztos benne, hogy nem az ő, illetve a vállalat dolgozóinak hibájából történt a mérgezés. 

Németh Csaba igazságügyi szakértő, hidro- és mér­nökgeo­lógus szerint a kirívó környezetszennyezés még évtizedekkel ezelőtt a közeli PVC-üzemnél történhetett. - Ki merem jelenteni, hogy mérgező vegyület került a talaj mélyebb rétegei­be, és az most érte el a kút környékét. Régen ugyanis, amikor még az állam volt a Borsodchem tulajdonosa, úgy ítélték meg, hogy a veszélyes anyagok tárolásához nincs szükség betonmedencékre, agyagmedencét használtak, ezeket egy ideig nem szigetelték -  mondta Németh Csaba a Blikknek.

A szakértő három mérést is végzett, amiből az derült ki, hogy a megengedett érték (0.5 mg/I) majd hússzorosa, 9.9 mg/I vinil-klorid volt a vízben és a talajban is. Majd minél mélyebb réteget vizsgált meg, annál jobban növekedett a koncentráció, ezért szerinte kizárt, hogy valaki szándékosan öntötte volna felülről a mérgező anyagot a kútba.

Szalay László ügyvédje, dr. Lichy József a lapnak közölte, pert fognak indítani a BorsodChem ellen, és kérni fogják, hogy a BorsodChem a bírósági eljárás alatt függessze fel a PVC-gyártást. 

A BorsodChem azonban határozottan állítja, hogy tevékenysége és a szennyeződés között nincs összefüggés. A Blikknek küldött válaszlevelükben azt írták: „Mivel cégünk minden téren kiemelt gondossággal jár el tevékenységével kapcsolatban, magunk is szakértői véleményt szereztünk be, amely azonban egyértel­műen cáfolja a kárigénnyel fellépő BRAND Hungary Kft. állításait és a szennyeződést cégünk működésétől független okra vezeti vissza.”

Kapcsolódó írásaink