Krónika

Nyomkövető karperecet kapnak a családon belüli erőszaktevők Franciaországban

A héten a Francia Nemzetgyűlés tagjai szavaztak arról a törvénymódosításról, amely egyebek mellett egy karkötő jóváhagyását is tartalmazza, ami védelmet nyújtana a családon belüli erőszak áldozatainak. 

Nyomkövető karperecet kapnak a családon belüli erőszaktevők Franciaországban
Szakemberek szerint évente csaknem kétszázhúszezer nőt ér bántalmazás a családján belül Franciaországban
Fotó: AFP/Loic Venance

A karperec viselésével végig lekövethető az agresszív, bántalmazás miatt már elítélt családtagok mozgása, így az is, ha nem tartják magukat a távoltartási végzéshez - írja az Euronews. Több európai országban már használnak ilyen eszközt, mint például Spanyolországban, ahol jelentősen visszaesett a halálos kimenetelű bántalmazások száma. A cél az, hogy az országban már jövőre bevezessék a karkötőt.

Franciaországban minden harmadik nap meghal egy nő családon belüli erőszak következtében, így a nyugat-európai országok közül - Németország és Svájc után - a franciák a harmadik helyet foglalják el a sorban. Szakemberek szerint évente csaknem kétszázhúszezer nőt ér bántalmazás otthon, ám ez a szám jóval nagyobb lehet, mivel sok esetben az áldozatok nem jelentik a hatóságoknak.

A törvénymódosítást üdvözölték a jogvédő szervezetek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom