Krónika

Egy 1000 éves nyílfejre bukkantak Norvégiában

Egy körülbelül 1000 éves vas nyílhegyet talált egy helyi lakos Norvégiában, a Hardangerfjord közelében. Mivel a gleccserek folytonos mozgásban vannak, ezért az ilyen leletek nagyon ritkának számítanak a térségben.

Egy 1000 éves nyílfejre bukkantak Norvégiában
A 12 centiméter hosszúságú vas szerszámot egy fából készült nyílhoz rögzítették
Fotó: Hordaland fylkeskommune

Ernst Hagen természetjáró szeptemberben járt az Eidfjord közelében, a Hardangerfjord közelében található körülbelül 1400 méter magas hegyen, ahol a hóban talált rá a nyílhegyre - írja a lifeinnorway.net. A férfi ezt követően a leletet elvitte a Hordaland megyei tanács részére, ahol Tore Slinning régész megvizsgálta. A szakember úgy vélte, hogy a 12 centiméter hosszúságú vas szerszámot egy fából készült nyílhoz rögzítették, melyet vélhetően egy rénszarvasvadászat során, mintegy 1000 évvel ezelőtt vesztettek el a viking kor végén, vagy a korai középkorban.

Tore Slinning szerint a lelet vélhetően a talajban már elrodhadt volna, ha nem „tartósította” volna a hó, illetve a jég.
„Ilyen felfedezésekre akkor kerülhet sor, amikor az éghajlatváltozás megolvasztja a jeget"- mondta a régész.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom