Krónika

Kalifornia betiltja az állati szőrmék gyártását és kereskedelmét

Kalifornia lesz az első olyan amerikai állam, ahol betiltják az új szőrmetermékek gyártását és árusítását.

Kalifornia betiltja az állati szőrmék gyártását és kereskedelmét
Az állatvédők örömmel üdvözölték a döntést - Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Viktor Drachev

Gavin Newsom kormányzó szombaton aláírt törvényjavaslata értelmében 2023-tól tilos lesz az állati prémek készítése és árusítása, ám ez nem vonatkozik a már elkészült szőrmékre, valamint a vallási vagy törzsi célokra használt termékekre, illetve a bőrre sem - írja a The Guardian. A törvénysértés komoly pénzbüntetést von majd maga után. 

A javaslatot az állatjogi szervezetek üdvözölték, ellenben a szőrmeipar legnagyobb amerikai képviselője, az Amerikai Fur Information Council bejelentette, hogy a pert indítanak ez ügyben. 

Az új határozat a szőrmetilalom mellett az állatfajok többségének cirkuszi szerepeltetését is betiltja, kivéve a rodeókon. A jövőben csak idomított kutyák, macskák és lovak szerepelhetnek majd a cirkuszokban. „Kalifornia vezető szerepet tölt be az állatok jólétének biztosításában, ez pedig mától magában foglalja a szőrme értékesítésének betiltását is(....). Olyan gyönyörű vadállatoknak, mint például a medvék és a tigrisek, nem kell tüzes karikákon átugrálniuk és nincs helyük trapézokon sem” - reagált közleményében Gavin Newsom.

Kalifornia korábban már betiltotta a prémvadászatot, valamint a szőrméből készült áruk árusítását Los Angelesben és San Franciscóban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom