Krónika

Egy példánnyal gyarapodott a világ egyik legveszélyeztetettebb emlőse

Keleti bongóborjú született a nagy-britanniai chesteri állatkertben; a kritikusan veszélyeztetett állatfajtából már csak 70 példány él szerte a világon.

Egy példánnyal gyarapodott a világ egyik legveszélyeztetettebb emlőse
A borjúknak testarányaihoz képest nagy fülei vannak, melyek segítik a közeledő ragadozók észrevételét
Fotó: Chester Zoo

A keleti - vagy más néven kenyai - nőstény bongóborjú a múlt hónapban született az állatkertben - írja a Daily Post. Az emlős, amely a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) kritikusan veszélyeztetett listáján szerepel, természetes élőhelyén mára biztosan csak Kenya területén fordul elő.

Bongó
A bongók gesztenyevörös szőrzetén keresztcsíkok húzódnak
Fotó: Chester Zoo

A bongók populációjának kihalása szoros összefüggésben van az emberi tevékenységgel. Az állat húsának és szarvának értékesítése mellett az ellenőrizetlen fakitermelés is szerepet játszott az élőhely-veszteségükben.

A Kelet-Afrikában őshonos párosujjú patás 170-200 centi hosszúra nő meg, magassága 110-130 centiméter, a súlya pedig 250-280 kilogramm. Az álcázást elősegítő gesztenyevörös szőrzetén keresztcsíkok húzódnak, lábain fehér foltok vannak. A borjúknak testarányaihoz képest nagy fülei vannak, melyek segítik a közeledő ragadozók észrevételét.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom