Krónika

Agresszív szarvasok borzolják a kedélyeket Amerikában

Több amerikai tagállamban azonosítottak egy neurodegeneratív fertőzés okozta szarvasokat érintő halálos betegséget, amely agresszívvá teszi a kórban szenvedő állatokat.

Agresszív szarvasok borzolják a kedélyeket Amerikában
Egyelőre nem találtak bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a betegség átterjedhetne az emberre is
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A betegség hatására legyengült és lefogyott állatok mozgása instabillá válik, nyáladzanak és megvadulnak. A jelenséget zombiszarvas-kórnak nevezi a média. A halálos kimenetelű fertőzés a testváladékokkal történő közvetlen érintkezés útján vagy a fertőzött táplálékok által terjedhet.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) idén 24 tagállamból jelentett fertőzéseket - írja a CNN. Megelőzésképp Nevadában - ahol még nem azonosították a kórt - a hatóságok megtiltották a szarvastetemek behozatalát az államba, emellett a mintavevő állomásokat hoztak létre a vadászterületeken, amelyekben percek alatt ellenőrizhető, hogy az elejtett vad fertőzött-e a kórral.

Egyelőre nem találtak bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a krónikus sorvadási rendellenesség átterjedhetne az emberre is, ám a főemlősökkel folytatott kísérletek eredményei arra utalnak, hogy ez nem kizárható. Az állatokban hónapokig is lappanghat a betegség tünetmentesen, ezért a hatóság arra figyelmezteti lakosokat, hogy fogyasztás előtt mindig teszteljék a húst, és csakis védőfelszereléssel érintsék meg a szarvasokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom