Krónika

Hamis emlékekkel tanították énekelni a zebrapintyeket

Mesterséges emlékeket helyeztek el zebrapintyek agyában, hogy kommunikációra tanítsák őket. A texasi kutatók kísérletének célja az volt, hogy felmérjék, milyen agyi működések hozhatóak kapcsolatba a madaraknál az ének kódolásában, amivel közvetett módon az emberi beszédtanulást is tanulmányozni tudták.

Hamis emlékekkel tanították énekelni a zebrapintyeket
A zebrapintyek az emberekhez hasonlóan sajátítják el a kommunikációt
Fotó: AFP/Jean-Francois Noblet

A kutatók fény segítségével aktiválták a neuronokat a madarakban, ezáltal az állatok olyan dallamokat tudtak megtanulni, amiket korábban soha nem is hallottak - írja a Live Science. A kísérlethez használt zebrapintyek általában apjuktól sajátítják el az éneklést, amit már fiatalon sokat gyakorolnak, ebben az esetben viszont sem a szülőknek, sem más madárnak nem lehetett ráhatása a folyamatokra.

Todd Roberts és a Délnyugati Texasi Egyetem munkatársai szerint ez az első alkalom, amikor azokat a viselkedéscélú emlékeket kódoló agyrégiókat sikerült igazolniuk, amelyek a mozgástól elkezdve, a beszédtanuláson át a zongorázás megtanulásáig használ az agyunk. 

A mostani eredményekkel tekintetében megismerhetővé válhat, hogy a fiókák hogy tanulják meg a saját nyelvüket, ebből kifolyólag ezzel a technikával az emberek esetében is képesek lehetnek javítani a nyelvi fejlődés során fellépő problémákat.

A Közép-Amerikában őshonos zebrapintyek rendkívül szociális állatok, melyek az emberekhez hasonlóan sajátítják el a kommunikációt.

Kapcsolódó írásaink