Krónika

Évtizedek után lépnének fel az ópiátkrízis ellen

Hiába követelnek rengeteg életet a fájdalomcsillapítók, a gyógyszergyártók elszámoltatása csak most kezdődik

Az amerikai kábítószerügyi hatóság (DEA) az ópiátkrízis ellenére is engedélyezi a magas ópiáttartalmú készítmények gyártását. Az igazságügyi tárca változtatásokat sürget.

Az Egyesült Államokban évtizedek óta komoly problémát jelentenek azok a gyógyszerek, amelyek magas arányban tartalmaznak ópiá­tot. Az amerikai igazságügyi minisztérium jelentése szerint 2013 és 2017 között évente hetvenegy százalékkal nőtt a túladagolások miatti halálesetek aránya, a BBC cikke szerint 1999 és 2017 között több mint négyszázezer amerikai esett áldozatul a szernek, naponta átlagosan százharmincan. Az országban a DEA felelős azért, hogy szabályozza az ópiátok felhasználására vonatkozó kvótákat, illetve vizsgálja, hogy nem használnak-e többet a megengedett mennyiségből. A kábítószerügyi hatóság azonban – írja a közlemény – nemcsak nem vette figyelembe a szabályozásokat, 2017-ben még huszonöt százalékkal csökkentette is a kvótát. Ennek következtében 2017-ben csaknem ötvenezer amerikai halt meg túladagolásban. Az igazságügyi tárca főellenőre, Michael Horowitz szerint a szabályozásban és azok betartásában egyaránt hatékonyabb fellépésre van szükség.

Az ópioidok rendkívül addiktív narkotikumok, amelyek spektruma a kodeintől egészen az olyan kemény drogokig terjed, mint a he- roin. Az érintett készítmények elsősorban fájdalomcsillapítók, amelyek használata miatt könnyedén kialakulhat függőség. Időközben a hatóságok lépéseket tettek a helyzet felszámolására. Nemrég megkezdődött a gyógyszergyártók, illetve az érintett gyógyszereket felíró orvosok és patikusok felelősségének felmérése, a kártérítési perek megindítása is. A Johnson & Johnson cég tegnap peren kívül egyezett meg Ohio állam két megyéjével. A multinacionális vállalatcsoport 20,4 millió eurót (több mint 6,8 milliárd forintot) fizet, hogy elkerülje a tárgyalásokat. Ugyanakkor szerintük ez az egyezség nem egyenlő a beismeréssel, vagyis szerintük a cég termékei nem játszottak szerepet a krízis kialakulásában.