Krónika

Emlőrák: életet menthet az időben végzett szűrés

A korán, még a tünetek nélkül felfedezett daganatok esetében 30–45 százalékkal kisebb a halálozási arány

Magyarországon élete valamelyik szakaszában minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti a mellrák. Kétévente minden 45-65 éves nő kap behívólevelet szűrésre, de sokan nem élnek a lehetőséggel. Ezen változtatna a Szent Margit Kórház és a III. kerületi Önkormányzat.

„Az emlőrák komoly, súlyos betegség, de azon betegségek egyike, amire van segítség, a szűrés” – hangsúlyozta a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott tegnapi sajtótájékozatón Forrai Gábor, a Szent Margit Kórház Emlődiagnosztikai Szűrőközpont szakmai vezető főorvosa. Kiemelte, hazánkban - a nyugat-európai országokat, többek közt Ausztriát, Németországot vagy Franciaországot megelőzve - 2001-ben indult el az országos, szervezett emlőrák-szűrőprogram.

Kétévente minden 45 és 65 év közötti nő kap behívólevelet szűrésre, ám az érintettek körülbelül fele nem jelenik meg ezen. „Holott az időben, még tünetek nélkül, a szűrésen felfedezett emlődaganat kezelése sokkal kedvezőbb, kevésbé megterhelő a nők számára, mintha akkor találják meg, amikor már tüneteket okoz”– magyarázta a radiológus.

A Szent Margit Kórház és a III. kerületi önkormányzat ezért idén is egész októberben közös tájékoztató kampányt indít, amelynek keretében időpontkérés után nemcsak a kerületben élőket, hanem az azon kívül lakókat is várják szűrésre. Két szombaton, október 12-én és 26-án a kórház Emlődiagnosztikai Szűrőközpontjában nyílt napot is tartanak.

„A Szent Margit Kórház az elmúlt évtizedben kivívta magának azt a rangot, hogy az emlőrák diagnosztikájában és kezelésében nemzetközileg is elismert centrummá válhatott” – közölte Badacsonyi Szabolcs főigazgató, aki hozátette, a korszerű gépeknek köszönhetően kevesebb fájdalommal jár a vizsgálat.

„Minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti az emlőrák élete valamelyik szakaszában, ezzel párhuzamosan családjukat, környezetüket is” – mondta Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere (Fidesz–KDNP). Hozzátette, az Egészséges Budapest Program keretében a III. kerület 5,1 milliárd forint fejlesztési összeggel gazdálkodhat.

A mammográfiás szűrésen megtalált emlődaganatoknál 30–45 százalékkal kisebb a halálozási arány, viszont ha későn fedezik fel a daganatot, akkor az érintettek bőven fele meghal a betegségben – magyarázta lapunk kérdésére Forrai Gábor főorvos. Hozzátette, aki a 45–65 éves korosztályon kívül esik, vagy esetleg két szűrés között szokatlan tüneteket tapasztal a mellén – példáulkemény csomó, váladékozás, bőr behúzódása – az jelentkezzen a területileg illetékes szűrőközpontban. A főorvos elmondása szerint az emlőrákok száma mindenhol ugyanannyi Európában, a kérdés az, hogy mennyit találnak meg. Magyarországon körülbelül ötezer mellrákos nőről beszélhetünk.

Kapcsolódó írásaink