Krónika

Egykori NATO-bunkerben működő darkwebes adatközpontot számoltak fel a német rendőrök

Nagyszabású akció keretében sikerült felszámolnia a német rendőrségnek egy korábbi NATO-bunkerben működtetett illegális adatközpontot, amelyen darkwebes tartalmakat – többek között kábítószerek, hamis okmányok és egyéb törvénytelen áruk kereskedelmével foglalkozó fórumokat – futtattak.

Egykori NATO-bunkerben működő darkwebes adatközpontot számoltak fel a német rendőrök
Lefoglalt szerverek a korábbi NATO-bunkerben
Fotó: Landeskriminalamt Rheinland-Pf

Az üggyel összefüggésben tizenhárom ember ellen nyomoznak, közülük hét embert tartóztattak le. A fő gyanúsított egy 59 éves holland férfi, aki a nyomozók szerint 2013-ban vásárolta meg a Németország nyugati részén, a Mosel folyó közelében található településen, Traben-Trarbachban található egykori NATO-bunkert – írja az AP hírügynökség.

Az évek óta tartó nyomozás fény derített rá, hogy a holland férfi egy hatalmas és erősen védett adatközpontot hozott létre, hogy alvilági ügyfelei a hatóságok elől elrejtve kereskedhessenek illegális árukkal. A szerveren futó oldalakon a kábítószerektől a hamis okmányokon át a gyerekpornográfiáig számos törvénytelen dolog megtalálható volt.

Objektum doboz

A hatóságok gyanítják, hogy az adatközpont üzemeltetője a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állt.

Az illegális áruk kereskedelme mellett egy másik kiberbűncselekmény is a mostani ügyhöz kapcsolható: az adatközpontból indult ki az a Deutsche Telekom szervere elleni támadás, melynek következtében egymillió felhasználót vágtak el az internettől.

A letartóztatásokra egy Frankfurt melletti kisvárosban került sor, de a németországi rajtaütések mellett a hatóságok tartottak házkutatásokat Hollandiában, Luxemburgban és Lengyelországban is.