Krónika

Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egyik gleccserét

Naponta csaknem 50 centimétert csúszik a völgy felé a Mont Blanc egyik olvadó gleccsere, melynek egy 250 ezer köbméteres darabja összeomlással fenyeget szakértők szerint.

Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egyik gleccserét
A gleccser a Mont Blanc egyik csúcsa, a Grande Jorasses keleti lejtőjén helyezkedik el
Fotó: AFP/HO/Courmayer Press Office

Az Alpok legmagasabb csúcsa, a 4810 méteres Mont Blanc keleti, olaszországi oldalán 1327 négyzetkilométeren elterülő Planpincieux gleccser egy darabja a Courmayeur melletti völgyet fenyegeti.

A népszerű üdülőfalu polgármestere kedd este lezáratott két hegyi utat és megtiltotta a belépést a Ferret-völgy érintett területére. Stefano Miserocchi szerdán az olasz Sky csatorna híradójának elmondta, hogy nincsenek modellek, amelyek megjósolnák, hogy a gleccserszakasz egészben vagy darabokban szakad-e le. Hangsúlyozta, hogy a település lakói akkor sem lesznek veszélyben, ha nagyobb tömb törik le, csak az a terület, ahol a lezárt utak haladnak. Courmayeurben senkit sem kell kitelepíteni, a lezárt utak nagyrészt üdülőkhöz vezetnek.

A gleccser a Mont Blanc egyik csúcsa, a Grande Jorasses keleti lejtőjén helyezkedik el. A szakértők szerint az augusztusban és szeptemberben mért szokatlanul magas hőmérséklet felgyorsította a gleccser olvadását, melyet 2013 óta kísér figyelemmel a hegyi biztonságért létrehozott alapítvány (Fondazione Montagna Sicura).

Objektum doboz

Sergio Costa olasz környezetvédelmi miniszter szerint gleccser olvadása arra figyelmeztet, hogy sürgősen szükség van összehangolt és erőteljes cselekvésre a klíma védelmében, a szélsőséges események és drámai következményeik megakadályozására.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az ENSZ New York-i klímacsúcsán beszélt arról, hogy a gleccser fenyegető összeomlása olyan vészcsengő, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerdán közzétett tematikus jelentése alapján a világ gleccserei - Grönlandot és az Antarktiszt nem számítva - évente 220 milliárd köbtonna jeget veszítenek. A gleccserolvadás gyorsabb, mint korábban, és tovább gyorsul a tanulmány szerint. Ha semmi sem történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért, a század végére a mainál 36 százalékkal zsugorodnak a világ gleccserei. A kisebbek azonban - mint az Alpok jégfolyamai - akár tömegük 80 százalékát is elveszíthetik a legrosszabb esetben. Sok gleccser a modellek előre jelzései szerint a kibocsátás csökkentésétől függetlenül is eltűnhet - írta a jelentés.

Kapcsolódó írásaink