Krónika

Újabb összeget kaphat Szögi Lajos családja

Olaszliszkai lincselés: ezúttal a hatodrendű vádlott, F. György nyert pert rossz tartási körülményei miatt

Hatmillió forint kártérítést ítélt meg az illetékes bíróság az olaszliszkai lincselés hatodrendű vádlottjának. A lapunknak nyilatkozó ügyvéd szerint nincs akadálya, hogy az összeg Szögi Lajos családjához kerüljön.

A 2006-os olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifj. H. Dezső – aki júliusban jó magaviselete miatt feltételesen szabadlábra került – az év elején pert nyert az állammal szemben rossz tartási körülményei miatt. Akkor 4,9 millió forintot nyert, amelyet végül az áldozat, Szögi Lajos családja kapott meg.

Kilenc éve, 2010-ben a Szögi családnak 48 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság, amiből sokáig egyetlen fillért sem láttak, hiszen a nyolc elítélt nevén nem maradt értékesíthető vagyontárgy a tárgyalássorozat végére.

Most az ügy hatodrendű vádlottja, F. György – aki a lincselés során a földön fekvő Szögi Lajost páros lábbal oldalba rúgta és eltörte a bordáit, amiért életfogytiglani szabadságvesztést kapott – szintén pert nyert rossz tartási körülményei miatt az állammal szemben, az illetékes bíróság hatmillió forintot ítélt meg számára – tudta meg a Magyar Nemzet. A Szögi család jogi képviselője, Helmeczy László a végrehajtóval már zároltatta F. György számláját.

– Mivel a Szögi családnak jogerősen megítélt kártérítési igénye van a vádlottal szemben, azt gondolom, nincs jogi akadálya, hogy ezt a hatmillió forintot a végrehajtón keresztül megkapják, akárcsak a korábban, ifj. H. Dezsőnek megítélt összeget is – nyilatkozta lapunknak Borbély Zoltán ügyvéd. – Ha a pénz megérkezett a férfi számlájára, a végrehajtónak lehetősége van leemelni onnan a család részére. Ha azonban az összeg még nem érkezett meg, akkor szintén lehetőségük van magát a követelést lefoglalni – tette hozzá. A végrehajtó először a bankszámlán lévő összeget, az ingóságokat, majd az ingatlanokat foglalja le. Ezekből azonban nem mindig sikerül a megítélt összeget behajtani. Borbély Zoltán kitért rá, az eset kirívó, mivel a családfőt gyermekei szeme láttára verték agyon, ezért az akkori szabályok értelmében jelentős kártérítés illeti meg a családot.

Ismert, 2006. október 15-én Szögi Lajos negyvennégy éves tanár Olaszliszkán hajtott át, az autóban két kiskorú gyermekével. Hirtelen egy kislány szaladt ki elé. Noha a vizsgálatok alapján az autó nem ért hozzá, a gyermek az út menti árokba esett, de nem szenvedett sérülést. Hozzátartozói ekkor rátámadtak, és agyonverték Szögi Lajost. Az ügy nyolc vádlottját jogerősen elítélték 2009-ben, hárman életfogytig tartó szabadságvesztést, hárman tizenöt, illetve tizenhét év fegyházbüntetést, ketten pedig tíz évet kaptak a fiatalkorúak börtönében.

Kapcsolódó írásaink