Krónika

Kárpátaljai rászorulóknak gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet

A legnehezebb téli hónapok előtt indítja útjára a kárpátaljai rászorulók javára jótékonysági adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.

Kárpátaljai rászorulóknak gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet
Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese (j) a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton indulójaként átveszi az 1353-as adományvonalat jelképező rajtszámát Lévai Anikótól, Orbán Viktor miniszterelnök feleségétől, a segélyszervezet jószolgálati nagykövetétől és Gerevich Jánostól, a szervezet kárpátaljai-ukrajnai képviseletének vezetőjétől
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján élő rászorulókat. A szervezet az adománygyűjtésre az idén ötödszörre meghirdetett Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon hívja fel a figyelmet. A Beregszásztól néhány kilométerre található Makkosjánosiból szombaton indul a verseny, amelyet Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese vezet majd - hangsúlyozta a keddi budapesti sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Elmondta: Gyurta Dániel együtt fut majd a gyerekekkel, hogy a meghirdetett gyűjtésre, a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa a figyelmet. A versenyre az utolsó napig lehet regisztrálni a www.beregrun.com oldalon. A nevezés ingyenes, de a segélyszervezet azt kéri, hogy aki teheti, nevezéskor adományozzon is a honlapon, ezzel segítve a kárpátaljai segélyprogramot.

Lehel László hangsúlyozta: Kárpátalján az elmúlt évek áremelései, az egészségügyi rendszer elinduló reformja két társadalmi réteget érint a leginkább, a nagycsaládosokat és az egyedül élő nyugdíjasokat, akik rendkívül alacsony színvonal élnek és sok nehézséggel kell szembenézniük. „Ráadásul a lakhatási támogatáshoz való hozzájutás is egyre szűkül: egyre kevesebb az az erőforrás, amely bevonható ennek a két társadalmi rétegnek a megsegítése érdekében” - tette hozzá., majd felidézte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az 1990-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján. 2018-2019 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segítettek élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Ezen időszak alatt 5374 rászorulót értek el a támogatásokkal.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Greskovits Dávid, a MediTop Kft. ügyvezető igazgatója, Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója, Gerevich János, a szervezet kárpátaljai- ukrajnai képviseletének vezetője, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Péter, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese, Ács Zoltán, a Meditop Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója és Gerevich János, az AgileXpert ügyvezető igazgatója (b-j
A képen (balról-jobbra): Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Greskovits Dávid, a MediTop Kft. ügyvezető igazgatója, Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója, Gerevich János, a szervezet kárpátaljai- ukrajnai képviseletének vezetője, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Péter, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese, Ács Zoltán, a Meditop Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója és Gerevich János, az AgileXpert ügyvezető igazgatója
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelte, hogy az adománygyűjtésekhez kapcsolódott a Megyei Jogú Városok Szövetsége is. Ennek köszönhetően 2018 decemberében 41 településen 748 rászoruló család, egyedül élő nyugdíjas vehetett át élelmiszer- és higiéniai csomagot, valamint 250 háztartás részesült téli tüzelő támogatásban. 2019 márciusában 1171 élelmiszercsomaggal segítette a rászorulókat a szervezet, és 358 család kapott háztartásonként 250 kilogramm brikettet.

Tizenkét kárpátaljai iskolát 1,1 millió forint értékű sportszerekkel támogatott a segélyszervezet, az idei tanévkezdés előtt pedig 70 kárpátaljai iskolás kapott egyenként 10 ezer forint értékű beiskolázási támogatást. Felzárkóztatási programjukat jelenleg több mint 50 - hátrányos helyzetű, nehéz anyagi és szociális körülmények között élő - gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából.

Lehel László hangsúlyozta: minden kis segítségre szükség van. A 1353-as adományvonalon tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva tíz hívás a fejlesztő foglalkozás költségeit fedezi egy gyermek számára; harminc hívás egy olyan élelmiszercsomagot jelent, amely egy átlag család egy-másfél hónapra elegendő alapvető szükségleteit biztosítja. Hetven hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadományt lehet biztosítani - tette hozzá.

Az eseményen Gyurta Dániel elsőként vette át a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton futóverseny rajtszámát Lévai Anikótól, a szervezet jótékonysági nagykövetétől, valamint Gerevich Jánostól, a segélyszervezet kárpátaljai vezetőjétől.

Kapcsolódó írásaink