Krónika

Nem sikerült meghódítani az 51-es körzetet

Noha több mint kétmillióan jelezték, hogy ott lesznek a titkos katonai bázison a hétvégén, végül alig százan jelentek meg a humoros eseményen, ahol végül egy jót buliztak

Alig néhány tucatnyian jelentek meg a hétvégén azon a vicces kezdeményezésen, amelyen a tervek szerint megrohamozták volna az Egyesült Államokbeli 51-es körzetet.

Júniusban egy amerikai fiúnak, Matt Robertsnek különös gondolata támadt: több évtizednyi titkolózás és a megannyi képtelen teória után ideje volna kideríteni, mi zajlik a híres 51-es körzetben. A húszéves fiú meg is hirdette Facebookon az eseményt, amelynek a következő címet adta: Rohanjuk le az 51-es körzetet, mindannyiunkat nem állíthatnak meg.

Arra azonban ő sem számított, hogy a szep­tember 20-22-re meghirdetett, vicces kezdeményezésre több mint kétmillióan jeleznek vissza: „Ott leszek.” Ismert, a nevadai sivatagban fekvő titkos katonai bázis, amely a nyilvánosságban 51-es körzetként híresült el, az Egyesült Államok egyik legjobban őrzött területe. Létezését is csak alig hat évvel ezelőtt ismerte el a CIA. A hivatalos tájékoztatás szerint a hadsereg fegyvereket és felderítőeszközöket tesztel a területen, ám az összeesküvés-elméletek rajongói számára a bázis egészen más miatt fontos. Egyéb elméletek mellett sokan úgy vélik, a hadsereg a bázison földöntúli technológiákat vizsgál, valamint tárgyalásokat folytat az idegen létformákkal.

Erre utalt Matt Robertson is, amikor az eseményben azt írta: „Lássuk csak azokat a földönkívülieket.” Azzal azonban nem számolt, hogy néhány nap múlva az FBI kopogtat az ajtaján, hogy kiderítse, mik a szándékai. A tömeges érdeklődés miatt felmerült annak veszélye, hogy valóban több ezren megrohamozhatják a bázist. Ennek érdekében a hadsereg is jelezte, százötven tisztet vezényelnek a kijelölt helyszínre a „roham” időpontjában, illetve kilátásba helyezték, aki megpróbál bejutni a bázisra, súlyos büntetéssel kell szembenézzen.

A hétvégén lezajlott esemény végül meglehetősen békésre sikeredett: a helyszínen mintegy száz, többnyire földönkívülinek öltözött fiatal jelent meg, akik együtt szórakoztak és nevettek az évtizedek óta tartó elméleteken. A rendőrség megkönnyebbülésére senki sem próbált bejutni a szigorúan őrzött területre, mindössze egy embert állítottak elő, aki a kerítés mellett könnyített magán.