Krónika

Növekszik az áradások veszélye az észak-európai partvidékeken

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás hatására - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Science Advances című szaklapban.

Növekszik az áradások veszélye az észak-európai partvidékeken
Árvíz a hollandiai Groningen tartományban, 2012-ben
Fotó: AFP/Evert-jan Daniels/Anp Mag/

„Megnövekedhet az egyszerre fellépő erőteljes csapadék és vízözönök esélye” - mondta Douglas Maraun, a Grazi Egyetem munkatársa.

A szakértők számítógépes szimulációk segítségével vizsgálták meg, hogyan változhat a klímaváltozás miatt jelentkező kombinált időjárási jelenségek hatására az áradások kockázata Európában. Az 1970 és 2004 közötti időszakra vonatkozó információkat összehasonlították a 2070 és 2099 között várható jelenségekkel. A szakértők szerint különösen érintett Norvégia nyugati partvidéke Bergen környékén: itt megötszöröződhet az ilyen kombinált események gyakorisága. Hollandia bizonyos területei, Nagy-Britannia nyugati partjai és Észak-Franciaország partvidéke is érintett.

Dél-Európában más a helyzet. „Ott visszaeshet a vízözönök száma, ezáltal összességében csökken az egyidejűleg történő, szélsőséges csapadékmennyiséggel járó időjárási események kockázata” - fejtette ki Maraun.

Eddig az áradások és az erős esőzések kockázati becsléseit egymástól többnyire függetlenül kezelték, holott ezeket gyakran ugyanaz az időjárási helyzet okozza. A két esemény együttes fennállásának veszélyét eddig alulbecsülték. Erős esőzések után azonban a lefolyó esővíz a partvidékeken, elsősorban a folyótorkolatoknál vihardagályt okozhat.

Az elemzések eredményei olyan információkkal szolgálnak, amelyeket figyelembe kell venni a tengerszint emelkedése miatt szükséges partvédelem szempontjából. További tanulmányok szükségesek a lokális jellemzők, például a pontos partvonal, gátak, kikötők és duzzasztógátak megismeréséhez és figyelembe vételéhez - írták a kutatók.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom