Krónika

Átadták a legröhejesebb kutatások Nobel-díját

A megszokottól eltérő gondolkodás népszerűsítésére minden év szeptemberében kitüntetik azokat a tudományos munkákat, amelyek első ránézésre teljesen feleslegesnek tűnnek

A legmocskosabb valuta, a pizzaevés egészségtani hatásai, a szánkban tartott toll jelentősége vagy az ötévesek nyáltermelése – többek között ezeket a kutatásokat is díjazták a 2019-es Ig Nobel-díjjal.

Átadták a legröhejesebb kutatások Nobel-díját
Az Ig Nobel-díj szimbolikus logója, a földön fekvő Gondolkodó. Az elismerést az alapítók szlogenje szerint azon munkák kapják, amelyeken előbb nevetnünk kell, azután viszont eltöprengünk
Fotó: Twitter

Huszonkilencedik alkalommal adták át az anti-Nobelként is emlegetett Ig Nobel-díjakat a Harvard Egyetemen. Az elismerés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan kutatásokra, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásmód alapján készültek, ezáltal a hagyományos tudományos keretek újragondolására, kreativitásra ösztönöznek – legyenek mégoly viccesek is.

A ceremónián – egyébiránt valódi Nobel-díjasok jelenlétében – díjazták többek között azt a három kutatót, akik bizonyították, hogy a fiatal sebészhallgatók képzésénél szintén alkalmazható az elsősorban kutyák idomítására használt klikker. Ez egy apró eszköz, amellyel a kutyák – illetve most már a sebészek – számára egy klikkelő hanggal jelezhetjük, ha valamit jól csinálnak, ezáltal folyamatosan pozitív jelzéseket küldve nekik. Az egyik díjazott, Karen Pryor arról beszélt, a hagyományos sebészképzés rengeteg feszültséget, a hibától való félelmet szül, az ő módszerükkel azonban derűsebb és higgadtabb szakembereket képezhetnek ki.

Andreas Voss és kollégái szintén besöpörték az elismerést, miután kimutatták, hogy minden valuta közül a román lej bankjegyein tapad meg legtovább három, a gyógyszereknek is ellenálló baktérium. Ennek oka egy, a készpénz hamisíthatóságát csökkentő, a tartósságát viszont növelő anyag, a polimerszál.

Egy olasz kutató, Silvano Gallus megállapította, hogy az Olaszországban készült pizzák fogyasztása a mediterrán étrendet tükröző alapanyagok miatt olyannyira egészséges, hogy csökkenti az étrenddel összefüggő krónikus betegségek, így például az emésztőszervi ráktípusok kockázatát. Díjazták azt a japán szakembert is, aki kimutatta, hogy egy ötéves gyermek naponta átlagosan fél liter nyálat termel.

Az Ig Nobel-békedíjat Francis McGlone kapta, aki csapatával feltérképezte, a test mely pontjain esik legjobban a vakarózás. Mint kiderült, a bokán, a háton, majd a felkaron. McGlone beszédében kitért rá, a kóros viszketés rendkívül súlyos probléma. Érdemes megemlékeznünk Fritz Strackról is, aki előbb rámutatott, hogy ha tollat tartunk a szánkban, attól mosolyognunk kell, ettől pedig boldogabbak leszünk, majd később helyreigazított, hogy valójában nem is. Önreflexív megfigyeléseivel az Ig Nobel pszichológiai díjáig vitte.