Krónika

Japánban tombolt a Fakszaj tájfun

Tokió agglomerációjában a rendkívüli erejű széllökések elérték a kétszáz kilométeres sebességet is

Csaknem egymillió háztartás maradt áram nélkül Tokióban és környékén, miután heves esőzésekkel és rendkívüli széllökésekkel lecsapott a Fakszaj trópusi vihar.

Japánban tombolt a Fakszaj tájfun
A Haneda Repülőtér melletti parkolóháznál felhúzott állványzatot a vihar teljesen lerombolta
Fotó: AFP/Tsuyoshi Matsumoto

Helyi idő szerint hétfő hajnalban a Fakszaj névre keresztelt tájfun elérte Japánt. A kétszáz kilométer/órás széllökésekkel, illetve heves esőzésekkel pusztító vihar óriási károkat okozott Tokióban, valamint vonzáskörzetében. A CNN hírtelevízió honlapján arról írt, a tájfunnak tíz sérültje van, áldozatai azonban nincsenek. Ezzel szemben az NHK közszolgálati televízió egy halálos áldozatról számolt be. Az ötvenéves nőt – a térfigyelő kamerák felvételei alapján – a széllökések egy épület falához csapták. Egy másik, húszas éveiben járó nőt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, miután átütve a tetőt egy vasoszlop csapódott az otthonába.

A helyi hatóságok szerint az érintett térségekben több mint kilencszázharmincezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar több helyen megrongálta a távvezetékeket, betonoszlopokat döntött ki, elárasztotta az utcákat, ezáltal megbénítva a városokat. Több mint száz repülőjáratot kellett törölni, emiatt csaknem hétezer utas ragadt a Narita Nemzetközi Repülőtéren.

A hatóságok árvíz és földcsuszamlás veszélyétől tartanak. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tájfun ugyan legyengül az előrejelzések szerint, ám a heves esőzés ezt követően több óráig folytatódhat, többek között Fukusimában is, ahol nyolc és fél évvel ezelőtt szintén egy természeti csapás eredményeként súlyos nukleáris szerencsétlenség történt.

Az NHK szerint évek óta a Fakszaj tájfun volt a legerősebb trópusi vihar a főváros környékén. Az előrejelzések alapján hamarosan melegfront érkezik, akár harminchat fokos melegre is számíthatnak a térségben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom