Krónika

Újra a nyelvtanulásé a főszerep

Tavaly a nyolcadikosok csaknem fele nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn, ezen is változtatna a LinguaFest

A magyar diákok nyelvtudása romlik: 2018-ban a nyolcadikosok negyven százaléka nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn, sőt az Európai Unióban nálunk él a legtöbb olyan fiatal, aki nem is szeretne újabb idegen nyelvet tanulni.

Újra a nyelvtanulásé a főszerep
A Millenárison tavaly sokan voltak kíváncsiak a programokra
Fotó: LinguaFest

Összességében pedig a felnőtt lakosság 57 százaléka egyáltalán nem beszél idegen nyelven. Ezen szeretne változtatni a LinguaFest – korábbi nevén Nyelvparádé –, amelyet szombaton huszadik alkalommal rendeznek meg a budapesti Akvárium Klubban.

Az ingyenesen látogatható eseményen nyelviskolák mutatkoznak be, de az érdeklődők megismerkedhetnek az online tanulási módszerekkel és a külföldi nyelvtanulási lehetőségekkel is, valamint konferenciát is szerveznek a nyelvtanárok számára. A standokat évről évre több ezren látogatják, emellett a konferenciákra általában három-négyszázan kíváncsiak.

„A közoktatásban egyik oldalról megvan a megfelelő óraszám és a kis létszámú csoportok, a nyelvórák minősége mégsem mindig olyan, mint amilyennek lenniük kéne. Sokszor a nyelvtanárok túlterheltek, nem elég motiváltak, és probléma a nyelvtanárhiány is” – mondta lapunknak Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke. Kiemelte, a nyelviskolák és a nyelvi felnőtt oktatás ezt igyekeznek kiegészíteni.

Orbán Viktor még februári évértékelőjében jelentette be, hogy a kormány kéthetes külföldi nyelvtanfolyamot finanszíroz a középiskolásoknak. „Nagy erővel dolgoznak a minisztériumban illetve a Tempus Közalapítványnál ezen a programon, 2020 nyarán már több száz vagy akár több ezer 9. és 11. évfolyamos diák mehet ki külföldre nyelvet tanulni” – tette hozzá Légrádi Tamás. Hazánkban egyébként továbbra is az angol a legnépszerűbb nyelv, ezt követi a német, majd az olasz és a spanyol.

Kapcsolódó írásaink

Nyelvtanulás: együtt könnyebb

ĀA fiatalok a leghasznosabbnak a nyári táborokat ítélték a különböző módszerek közül,de jó tapasztalatuk van a netes oktatásról is – derül ki egy friss felmérésből