Krónika

Megvalósult az okosparkolási rendszer az V. kerületben

A Belváros Önkormányzata által kifejlesztett Parker applikáció jelentősen csökkentheti az autósforgalmat

Az eredményes, csaknem egyéves tesztidőszak leteltével szeptember elején élesben is bevezették az
autósok parkolását segítő Parker telefonos applikációt – közölte tegnap Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere.

Megvalósult az okosparkolási rendszer az V. kerületben
Henger alakú szenzor lesz minden parkolóhelyen – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint elmondta, az IOS-es, illetve androidos telefonokra is ingyenesen letölthető alkalmazás egyedülálló koncep­cióval enyhíti a belvárost terhelő forgalmat, a Belváros Önkormányzata ezáltal is élhetőbbé kívánja tenni a legforgalmasabb kerületeket. A Parker által reményeik szerint jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő, hiszen az alkalmazást használva könnyedén és gyorsan megtalálhatjuk az üres férőhelyeket, mozgássérült parkolókat vagy elektromos töltőállomásokat.

A kerület déli, illetve északi részén összesen ezerötszáz szenzorral indult el az okosparkolási rendszer. Becslések szerint ha a jelenleg éles szenzorok száma mellett az alkalmazást az autósok tíz százaléka használja, havi szinten ötezer órával kevesebb időt töltenek az autóban, és tízezer literrel kevesebb üzemanyagot használnak el, ezáltal csökkentve a lég- és zajszennyezést.

– Az applikáció alapja egy henger alakú szenzor, amit lefúrunk minden parkolóhelyen, ez érzékeli, hogy fölé állt-e autó vagy sem, majd ez alapján jelet küld az applikációnak, ahol egyből látható lesz, ha foglalt egy férőhely – fejtette ki lapunknak Szentgyörgyvölgyi Péter. Mint mondta, az időjárási körülmények nincsenek rá hatással, így a hóesés sem okozhat problémát, valamint arra kérte a felhasználókat, hogy minden észrevételt jelezzenek, hiszen a Parkert folyamatosan fejlesztik. – Az alkalmazást a parkolási bevételekből finanszíroztuk. Úgy gondolom, az a helyes, ha a beszedett összeget visszaforgatjuk a kerületben élők és parkolók javára – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, a cél, hogy 2020-ra a teljes kerületet lefedjék, valamint az alkalmazást a főváros összes kerülete átvegye és bevezesse.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom