Krónika

Új medúzafajt találtak A Középbánya-tóban

A Kínában őshonos állat emberre veszélytelen

Lehet ezt nézni pozitív módon is, jelesül arról van szó, hogy az édesvízi medúzák csak ott élnek, ahol rendkívül tiszta a víz – mondta lapunknak Sárospataki Miklós biológus, nemzetközileg elismert kutató, a Szent István Egyetem docense annak kapcsán, hogy a Távirati Iroda híre szerint édesvízi medúzák jelentek meg a védett Medves-fennsík közelében található salgótarjáni Középbánya-tóban.

Új medúzafajt találtak A Középbánya-tóban
Új medúzafajt találtak a Középbánya-tóbana
Fotó: MTI/Komka Péter

A Craspedacusta sowerbyi nevű, emberre nem veszélyes élőlény legfeljebb három centiméterre nőhet és akár négyszáz csápot is növeszthet. Eredetileg Kínából származik, de az Antarktisz kivételével elszórtan már minden földrészen megtalálható.

Sárospataki Miklós elmondta, hazánkban egy őshonos, rendkívül ritka édesvízi medúza él. Többféle módja lehet, hogy egy mindentől elzárt, távoli tóban felbukkanjon egy új faj, de az szinte biztosan kizárható, hogy valamelyik patakon át érkezett – mondta a biológus. Mint fogalmazott, ez a medúzafaj a nyugodt vizeket kedveli, a sodrás nem kedvez nekik.

A tóba kerülés egyik módja lehetett, hogy egy akvarista valamilyen egzotikus ázsiai halat – s vele e medúza kezdeti életformáit – beleengedte a tóba, a másik pedig az, hogy egy madár a lábán behurcolta az élőlényt. A halikrák is képesek így utazni és benépesíteni egy-egy szűz vizet – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom