Krónika

Letarolta a Bahamákat a Dorian, felkészül Florida

Becslések szerint mintegy tizenháromezer otthont rombolt le a vihar, amely az Egyesült Államok partvidékéhez közelítve veszített erősségéből

A valaha a Bahamákon mért egyik legnagyobb hurrikánná erősödött a Dorian, amely óriási pusztítást végzett az Abaco-szigeteken. Eddig egyetlen halálos áldozatról lehet tudni. A vihar kissé legyengülve halad az Egyesült Államok partjai felé, ahol már több államban rendkívüli állapotot vezettek be.

Letarolta a Bahamákat a Dorian, felkészül Florida
Pillantás az űrből. Így néz ki föntről a Dorian hurrikán, amit „szörnyviharként” aposztrofálnak
Fotó: AFP/RAMMB/NOAA

Magyar idő szerint hétfő hajnalban lecsapott a Bahamák északnyugati részén fekvő Abaco-szigetekre a Dorian névre keresztelt, ötös erősségű hurrikán. A megközelítőleg háromszáz kilométeres sebességű széllökésekkel és özönvízszerű esőzéssel járó vihar a miami Országos Hurrikán Központ adatai alapján a legpusztítóbb lehet egy 1935-ös hurrikán óta, valamint a mérések kezdete óta a második legnagyobb hurrikán az atlanti térségben. A BNO News úgy tudja, az ítéletidő eddigi egyetlen áldozata egy hétéves kisfiú, aki vízbe fulladt.

A vihar már vasárnap este hét-nyolc méter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait, több helyen súlyos áradásokat okozott, háztetőket tépett le, fákat csavart ki. A becslések szerint mintegy tizenháromezer otthon semmisült meg. A hatóságok arra kérik a helyieket, maradjanak biztonságos helyen, míg a turistáknak azt tanácsolták, hagyják el a szigeteket. Hubert Minnis, a Bahamai Közösség miniszterelnöke arról beszélt, olyan viharral van dolguk, amilyennel a Bahamák történetében még soha sem találkoztak.

Donald Trump vasárnap esti Twitter-bejegyzésében arra kérte az embereket, imádkozzanak a Bahamákon élőkért. Lemondta lengyelországi látogatását is, és Washingtonból követi az eseményeket. Emellett arról is beszélt, nem hiszi, hogy valaha is hallott volna arról, hogy bárhol ötös erősségű hurrikán keletkezett volna. Ugyanakkor a Dorian a negyedik ötös erősségű vihar, amely Trump elnöksége alatt megközelítette az Egyesült Államokat.

A Bahamákon a vihar lakónegyedeket tüntetett el, az alacsonyabban fekvő szigetek teljesen víz alá kerültek, mintha elsüllyedtek volna a tengerben. Miközben a Dorian Floridához közelítve négyes erősségűre csökkent, várhatóan elkerüli az állam belső vidékeit, és csak a partvidéket érinti. A meteorológusok szerint ugyanakkor szokatlanul viselkedik: nagyon lassan mozog, és mintha megállt volna a Bahamák fölött. De éppen a kiszámíthatatlansága miatt figyelmeztetnek, hogy pusztító lesz az Egyesült Államokban is.

Florida mellett Georgiában és Dél- és Észak-Karolinában is rendkívüli állapotot vezettek be, és több helyen elrendelték
a helyiek evakuálását. Kikötőket zártak le, repülőjáratokat töröltek, és menedékhelyeket nyitottak meg. Így igyekeznek minden eshetőségre felkészülni.

Kategóriák

A hurrikánokat a Saffir–Simpson-féle skála alapján osztályozzák.

1-es erősség: 119-153 kilométer / órás szél. Megrongált tetők, vagy rögzítetlen lakókocsik, feldúlt bozótos és fás területek. Például: Agnes (1972), Danny (1997), Barry (2019).

2-es erősség: 154-177 kilométer / órás szél. Erősen megrongálódott tetők, utakra dőlt fák. Néhány napos, akár több hetes áramkimaradások. Például: Ella (1958), Arthur (2014).

3-as erősség: 178-208 kilométer / órás szél. Gyengébb szerkezetű építmények megsérülnek. Az árvíz a kisebb épületeket lerombolja, a betörő törmelék a nagyobbakat pusztítja el. Például: Carol (1954), Elena (1985), Fran (1996), Otto (2016).

4-es erősség: 209-251 kilométer / órás szél. Hetekig, akár hónapokig áramkimaradások. A vihar sújtotta területek hosszú hetekre lakhatatlanná válnak. Például: Iris (2001), Harvey (2017).

5-ös erősség: 252 kilométer/ órás vagy annál erősebb szél. Az összes lakóház és ipari létesítmény tetőszerkezete megsemmisül. Egész házakat tesz tönkre az erős szél. Az árvíz nagyobb károkat okoz az alacsonyabb szinteken. A lakókörzeteket kitelepítik. Például: Bahamas (1932), Katrina (2005), Irma (2017), Michael (2018).

Kapcsolódó írásaink