Krónika

Januárban emelhetnek vádat a Hableány-katasztrófa ügyében

Október végére fejezhetik be a nyomozást a hatóságok a május 29-én történt dunai hajóbaleset ügyében, és legkésőbb januárban vádat emelhetnek.

Januárban emelhetnek vádat a Hableány-katasztrófa ügyében
Az ukrán hajóskapitány és ügyvédje, Tóth M. Gábor, mikor a férfi óvadék ellenében elhagyta a börtönt
Fotó: AFP/STR

A Magyar Nemzet azt írja, hogy hazánkban négy olyan hajózási szakértő van, aki segíthetné a bűnügyi vizsgálatot, de közülük egy a Hableányt üzemeltető cég műszaki vezetője, így őt nyilvánvalóan nem kérhetik fel erre a munkára.

Egy szakértő véleményét már kikérték az ügyben, de az ukrán hajóskapitány védőjének kérésére most egy második szakértői véleményre várnak. A lap azonban úgy tudja, hogy ez nem fog jelentősen eltérni az elsőtől, ugyanis a Viking Sigyn hajózást segítő rendszerei a baleset előzményeit és magát a tragédiát is pontosan dokumentálták.

A bíróság egyébként a múlt hét folyamán úgy döntött, hogy szeptember végéig meghosszabbítja Jurij C. előzetes letartóztatását, az ügyészség viszont fellebbezett ez ellen, ők azt szeretnék, hogy novemberig ott maradjon.

A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet hét koreai élte túl.

Kapcsolódó írásaink