Krónika

Migránsokat vett fedélzetére egy francia komp a Földközi-tengerből

A Földközi-tengeren hánykolódó 18 migránst vett fedélzetére a Corsica Linea francia komptársaság egyik járata hétfőre virradó éjjel - közölte a francia közlekedési vállalat, amelynek útját először keresztezték a vízből segítséget kérő illegális bevándorlók.

Migránsokat vett fedélzetére egy francia komp a Földközi-tengerből
A nemzetközi szabályoknak megfelelően, a hajó a legközelebbi kikötőben partra tette a migránsokat
Fotó: AFP/Christophe Simon

„A tengeren hánykolódó embereknek segítséget nyújtottunk. A tengeren lévő emberek közötti szolidaritás elvét alkalmaztunk” - mondta  a francia hírügynökségnek Pasquine Albertini, a dél-franciaországi Marseille és Korzika, illetve Szardínia, Tunézia, valamint Algéria között kompjáratokat működtető Corsica Linea szóvivője. 

A migránsok egy motorcsónakban hánykolódtak, amelyből elfogyott az üzemanyag. A Méditerranée elnevezésű komp fedélzetére vette őket, ahol azonnal megvizsgálta az egészségügyi személyzet a jövőbeni menedékkérőket, és megállapította, hogy „viszonylag jó” állapotban vannak - jelezte a szóvivő,

A feltételezhetően észak-afrikai országokból származó 18 menedékkérőt a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetének Alcdia kikötőjében tette partra hétfőn a francia komp. „A nemzetközi szabályoknak megfelelően, a hajó a legközelebbi kikötőben tette partra őket” - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a komp azonnal továbbindult Marseille irányába, ahova kedden várják. 

Hírmagyarázók szerint miközben a teherszállító hajók viszonylag gyakran mentenek ki migránsokat a tengerből, az utasokat szállító kompok vagy hajók nagyon ritkán. A civil hajók csak töredékét biztosítják az illegális bevándorlók tengeri mentéseinek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom