Krónika

Hétköznapi királynőket nevelnek

Míg korábban mintegy hétmillió forintnak megfelelő tandíjért járt iskolába a norvég hercegnő, az idei tanévet már a palotához közeli állami középiskolában kezdte meg Oslóban

Ingrid Alexandra norvég hercegnő a közelmúltban kezdte meg tanulmányait egy állami fenntartású középiskolában, s habár a Glücksburg-ház régóta támogatja az állami oktatási intézményeket, a trónörökös gyermeke korábban horribilis összegért járt magániskolába.

Hétköznapi királynőket nevelnek
Csak természetesen. A trónörökösi család igyekszik nem elitista módon viselkedni
Fotó: AFP/Lise Åserud

Ingrid Alexandra norvég hercegnő, a trónörökösi pár lánya – akinek konfirmációi fogadalomtételére tegnap került sor tekintélyes számú érdeklődő jelenlétében – nemrég először látogatott el az oslói Uranien­borg középiskolába, ahol utolsó „köztes” évét kezdte. A tizenöt éves leendő királynő, akit édesanyja, Mette-Marit hercegné kísért, halványszürke farmernadrágot, átlagos fekete pólót viselt, s hetykén a hátára dobott, nyitott szájú hátizsákot vitt magával. A ruhaválasztás mellett az állami intézmény is szimbolikus gesztus, amely azt hivatott jelezni, hogy az uralkodó család nem kíván elitista módon viselkedni. „Teljes körű mérlegelés után esett az Uranienborg iskolára a döntés. A trónörökösi család oslói iskolát szeretett volna, az Uranien­borg pedig közel található a palotához, mellesleg ott volt üresedés” –ekként kommentálta a hírt a királyi udvar, amely mindössze ötszázharminc méterre található az iskola bejáratától.

Norvégiában az általános iskola hét évig tart, ezt vizsga zárja, amelynek alapján három évre általános iskola és gimnázium közötti iskolába kerülnek a gyermekek. Az ottani vizsgát követően gimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulnak tovább. Haakon herceg és Mette-Marit hercegné legidősebb gyermeke az askeri általános iskolában kezdte meg a tanulmányait,akárcsak később testvére, Sverre Magnus herceg. Ám 2014-ben a pár úgy döntött, kiveszi az állami iskolából őket, s a leendő trónörököst a bekkestuai Oslói Nemzetközi Iskolába íratja, ahol angol nyelven folyik az oktatás, és ahol az éves tandíj kétszázezer korona (mintegy hétmillió forint), öccsét pedig a Montessori-magániskolában helyezik el. Akkor a pár hiába hangoztatta, hogy szülőként a gyermekeik számára leghasznosabb döntést kell hozniuk, az elsőszülöttnek pedig folyékonyan kell beszélnie angolul, sokan bírálták őket. Az egyik baloldali párt oktatáspolitikusa például szégyenteljesnek titulálta azt, hogy kivették az állami rendszerből a gyerekeket, miközben a norvég királyi házban régóta hagyomány az állami oktatás támogatása.

A norvég uralkodóház éli talán az összes európai dinasztia közül a leghétköznapibb életet. A dinasztiaalapító VII. Haakon 1905-ben, a svéd–norvég perszonálunió felbomlása után csak úgy foglalta el a trónt, hogy előbb népszavazást íratott ki az államforma jellegéről. A jelenlegi uralkodó, V. Harald volt az első koronás fő, aki állami iskolában kezdett tanulni, és addig nem volt hajlandó megházasodni, amíg feleségül nem vehette polgári szerelmét, Szonja királynét. Fiuk, Haakon koronaherceg szintén állami oktatást kapott.

Habár a közvetlenségnek másfajta formája jellemzi a Bourbon-házat és a Szász–Coburg–Gotha-dinasztiát, figyelemre méltó a spanyol és a belga király elsőszülöttjeinek iskolai pályafutása. VI. Fülöp leánya, a tizenhárom éves Eleonóra infánsnő három sem volt, amikor megkezdte általános iskolai tanulmányait abban a magániskolában, ahová apja is járt. Azóta is ebben a Madridhoz közeli intézményben tanul húgával, Zsófiával együtt, s a szeptemberi évkezdéskor rendre a király vezeti az autót, amely iskolába szállítja őket. A spanyol trónörökös hétévesen már folyékonyan beszélt angolul, és elkezdett mandarin nyelven tanulni, de a tizenhét éves belga trónörökös, Erzsébet számára sem jelenthet gondot az idegen nyelv, ugyanis a brabanti hercegnő tavaly egy főiskolai diplomát biztosító walesi magániskolába kezdett járni.