Krónika

Egy csapásra ötven lottómilliomos lett egy finn kisvárosban

Egy finn kisváros ötvenfős lottózóközössége ütötte meg az Eurojackpot 90 millió eurós főnyereményét a múlt heti húzáson, szerencséjüket pénteken közösen ünneplik meg a 22 ezer lakosú Siilinjärvi lakosai.

Egy csapásra ötven lottómilliomos lett egy finn kisvárosban
Az Eurojackpot főnyereményének összegét 90 millió euróban maximálták, idén eddig kétszer gyűlt össze ekkora nyeremény
Fotó: AFP/DPA/Fabian Sommer

A nyertes szelvényt egy szupermarketben vásárolta a lottócsoport, amelynek tagjai fejenként 1,8 millió euróval (mintegy 600 millió forint) lettek gazdagabbak. Az áruház eladója azt mondta, hogy a nyeremény "jó emberekhez" került, egy finn lap körkérdéséből az derült ki, hogy a legtöbben nem akarnak felhagyni eddigi életmódjukkal. A kollektíva tagjai fejenként 10 euróval szálltak be a szelvényvásárlásba.

A nyereményből ki lehetne fizetni a település teljes, 74,3 millió eurós adósságát, és összege egyenlő azzal a pénzzel, amelyet a Helsinkitől 700 kilométerre északkeletre fekvő városka lakói évente adóként befizetnek.

Ebben a szupermarketben adták fel a nyertes szelvényt
Ebben a szupermarketben adták fel a nyertes szelvényt
Fotó: iltalehti.fi

A több európai országban elérhető lottón a főnyeremény összegét 90 millió euróban maximálták, idén eddig kétszer gyűlt össze ekkora nyeremény.

Az Eurojackpot főnyereménye eddig 16 alkalommal került Finnországba, a maximális 90 milliós összeget kétszer nyerték el az észak-európai országban. A pótjutalmakkal együtt a mostani nyeremény 92 millió euró, ami rekord Finnországban.

A lottó történetében negyedszer fordult elő, hogy a jackpot egyetlen fogadóhoz vagy fogadókollektívához került.