Krónika

Napok óta lángokban az Amazonas

Az Amazonas vidékén az idén soha nem látott mennyiségű erdőtűz pusztítja a Föld tüdejének is nevezett térséget: az őserdők állapotát megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) például egyetlen hét alatt több mint kilencezer-ötszáz új erdőtűzről számolt be.

Napok óta lángokban az Amazonas
A brazil űrkutatók idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet figyeltek meg az Amazonas vidékén
Fotó: twitter.com/pradeepreddyinc

Sohasem látott mértékben pusztítják az erdőtüzek a brazil őserdőt. Az IPNE idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén: ez 83 százalékkal több, mint amennyit a tavalyi év azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta. 

Az erdőtüzek számának példátlan növekedése már az év eleje óta tart, augusztus 15-e óta azonban több államban is drasztikusan megnőtt a számuk. Többnyire olyan vidékekről van szó, ahol a brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás.

A kutatók egy hét alatt több mint kilencezer-ötszáz új erdőtűzről számoltak be. Az űrből is kivehető pusztító erdőtüzek füstje eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt, de a BBC tudósítása szerint augusztus 19-én délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.

Az Infoamazonia arról ír, hogy a következő három hónapban akár 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható az átlagosnál abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. A tűzesetek egyébként nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.

Objektum doboz

A brazil űrkutatók szerint a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni. „Semmi abnormális nem történt idén az időjárásban, csupán egy kicsit kevesebb a csapadék a térségben” - mondta Alberto Setzer, az IPNE kutatója. „A száraz időszak kedvező körülményeket biztosít a tűz használatához és terjedéséhez, de a tűzgyújtás emberi tevékenység akár szándékosan, akár véletlenül gyújtja meg az ember" - tette hozzá.

Bolsonaro a civileket okolja a kialakult helyzet miatt

Amikor Jair Bolsonarot az erdőtüzek megszaporodásáról kérdezték, a brazil államfő lesöpörte a bírálatokat, mondván, az év ezen időszakában a gazdák a földek megtisztításával, felégetésével foglalkoznak.

A brazil elnök szerdán azonban a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel a pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Az elnök kijelentette: minden jel arra mutat, hogy a civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára, mivel az csökkentette a támogatásukat. Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen „leírt terv”.

„Bűncselekmény történik. Mindent el kell követni, hogy ez (a bűncselekmény) ne növekedjen, és meg kell találni a felelősöket, ha vannak ilyenek” - jelentette ki a sajtónak adott nyilatkozatában az elnök, aki szerint az Amazonas térségében tevékenykedő civil szervezetek „idegen érdekeket képviselnek”, majd hozzátette: „ezeknek az emberek hiányzik a pénz”.

Bolsonaro vádjai felszíthatják a politikáját bírálók indulatait, akik aggódnak az elnök Amazonasszal kapcsolatos tervei miatt. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya mindent elkövet az esőerdőket pusztító tüzek megfékezésére.

Kapcsolódó írásaink