Krónika

Lángba borultak az Amazonas vidéki őserdők

Szomorú rekord

Rekord számú, 72 843 erdőtüzet észlelt idén az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE), ami nyolcvanhárom százalékkal több mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel – írta az MTI.

Csütörtök óta a műholdak több mint kilencezer-ötszáz új erdőtüzet figyeltek meg. A felvételek tanúsága szerint Roraima északi szövetségi államot sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el. Nőtt az erdőtüzek száma Mato Grosso és Para államokban is. Bár az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de több helyen a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát, mégpedig legelők létrehozása céljából. Jair Bolsonaro elnök szerint a tüzeket civil szervezetek okozzák, hogy szégyent hozzanak kormányra, amiért az csökkentette a támogatásukat. A sajtó kérdésére azonban elárulta, erre vonatkozólag nincs bizonyítéka.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom