Krónika

Elkészült a csernobili vodka

A bevételből a katasztrófa környékén élő közösségeket támogatnák

Létrehozták az első terméket, amelyhez Csernobilből származó alapanyagokat használtak fel. Az Atomik névre keresztelt kézműves vodkát az atomkatasztrófa sújtotta terület elhagyatott zónájában termő gabonából, illetve a térség vizéből készítette el egy kutatócsoport.

Elkészült a csernobili vodka
Szuvenír. A balesetet bemutató nagysikerű amerikai sorozat óta egyre több turista kíváncsi az elhagyatott zónára. A szeszes italt először nekik árusítják majd
Fotó: AFP/Genya Savilov

A Portsmouth-i Egyetem szakemberei korábban éveken át vizsgálták, mennyit javult az 1986-os baleset óta a régió állapota. A kutatók azt remélik, a hely története miatt igazán különleges ital eladásából befolyó összeggel segíthetnek a helyi ukrán közösségnek, amelyek továbbra is érzik a katasztrófa gazdasági következményeit. Az Atomik nem radioaktívabb egyik vodkánál sem – mondta a BBC-nek a kutatásban részt vevő Jim Smith, hozzátéve, a desztilláció során a szennyeződés a selejtbe kerül, ezt minden kémikus meg tudja erősíteni. Az így megtisztított rozst és vizet megvizsgálták a Southamptoni Egyetem laborjában, és az eredmények nem jeleztek szennyeződést. Egy ukrán szakember, Gennady Laptev pedig arról beszélt, az eredmények segíthetnek abban, hogy megértsék, hogyan lehetne hatékonyan felhasználni újra az érintett területeket, amelyek a reaktor balesete óta szinte teljesen elhagyatottak. A tervek szerint idén ötszáz üveg vodkát gyártanak, amit elsősorban az egyre növekvő számban Csernobilba látogató turistáknak fognak árusítani.

Kapcsolódó írásaink