Krónika

Jelentősen nőtt a globális szárazföldi hőmérséklet

Másfél Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet a szárazföldön az iparosodás kezdete óta, ez kétszerese a globális átlagnak, amely az óceánok vízfelszíne fölötti hőmérsékletet is magában foglalja - derül ki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) csütörtökön Genfben közzétett legújabb jelentéséből.

Jelentősen nőtt a globális szárazföldi hőmérséklet
A becslések szerint az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gázok 8 százaléka származik azon élelmiszerek előállításából, amelyek vagy már el sem jutnak a fogyasztókhoz, vagy a szemétben végzik
Fotó: AFP/DPA/Sven Hoppe

A Klímaváltozás és szárazföld című jelentésükben az ENSZ-testület tudományos szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a világnak szembe kell néznie a szárazság, az erdő- és bozóttüzek, az örökjég olvadása és az élelmiszer-ellátás bizonytalansága kockázatával.

„A hőmérséklet növekedésével az előre jelzett kockázatok egyre súlyosabbak lesznek” - olvasható a jelentésben.

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és más földhasználat az emberi tevékenység által előidézett üvegházhatásúgáz-kibocsátás 23 százalékáért felelős - állapítja meg a több mint száz tudós részvételével készített jelentés.

A dokumentum szerint az ember a Föld szárazföldi, jég által nem borított területeinek több mint 70 százalékát használja közvetlenül, ezen terület mintegy egynegyedének állapota azonban romlott az emberi tevékenység miatt.

A szakemberek azt vizsgálták, milyen kölcsönhatásban van a globális felmelegedés és a földhasználat egy ártalmas körforgás révén. „Ez a körforgás felgyorsult. Egyre növekszik az emberek tányérján lévő ételeket is érintő klímaváltozás veszélye” - hangoztatta Cynthia Rosenzweig, a jelentés egyik szerzője. A dokumentum készítői ha hangsúlyozták: ha az emberek változtatnak táplálkozási, élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót egy jóval melegebb jövőtől.

„A földhasználat nemcsak a probléma részét, de egyben a megoldását is jelenti. A fenntartható gazdálkodás segíthet egy biztos jövő megteremtésében” - mondta Valerie Masson-Delmotte, az IPCC egyik munkacsoportjának francia vezetője.

Növényalapú étrendet és a kevesebb húsfogyasztást javasolnak

A testület a növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja, ez ugyanis csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét és fenntartható használatra alkalmas földterületeket szabadítana fel. 

A bizottság a kedden Genfben közzétett Klímaváltozás és szárazföld című jelentésében az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések fontosságát is kiemelte. A becslések szerint az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gázok 8 százaléka származik azon élelmiszerek előállításából, amelyek vagy már el sem jutnak a fogyasztókhoz, vagy a szemétben végzik.

Az IPCC kiemelte azt is, hogy a helyi termelőket, közösségeket és őslakos csoportokat is be kell vonni földterületeik jobb, fenntartható kezelésébe. Ennek fontos része a szerves anyagok használata a talaj széntartalmának növeléséhez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom