Krónika

Hamarosan záporoznak kívánságaink csillagai

Türelemre, tiszta égboltra és fénymentes környezetre van szükségünk ahhoz, hogy észlelni tudjuk ezt a csodálatos augusztusi égi jelenséget

Idén is szép látványosságot ígér a Perseidák meteorraj, amelynek megjelenése augusztus 10-e és 15-e között várható. Az előrejelzések szerint az égi jelenség legintenzívebben augusztus 12-én, hétfőn lesz lárható. Bár a a városokból is szemlélhető, de a fényszennyezés miatt érdemes olyan helyet keresni, amely messze van minden településtől.

Hamarosan záporoznak kívánságaink csillagai
Porszemcsék és kisebb kövek ezrei égnek el látványos fénycsóvával
Fotó: AFP/Leemage/Wally Pacholka

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt szinte csak a szakmai közönséget izgatta az augusztusi csillaghullás, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. A meteoritok a légkörbe csaknem hatvan kilométeres másodpercenkénti sebességgel lépnek be, ahol a méretüktől függően elégnek, ami néhány tizedtől akár egy-három másodpercig tart. Mára egész iparág épült ki arra, hogy az érdeklődők – nemritkán romantikus indíttatásból – minél tisztább égbolt alatt szemlélhessék ezt a csodálatos természeti jelenséget – mondta lapunknak Szemerey Imre amatőr csillagász. Mint kifejtette, Magyarországon a megfigyelésre legjobb hely kétségtelenül a Zselic, de az Északi-középhegység egyes eldugott völgyei is jó kilátópontok. A hegycsúcsok ugyanakkor nem a legjobbak, hiszen nincs olyan pont idehaza, ahonnét ne látszódna egy-egy nagyobb település zavaró fénye – fogalmazott. A csillaghullásleshez mindössze két dologra van szükség: tiszta égboltra és türelemre. A jelenség nem vetekedhet egy tűzijáték intenzitásával, gyakran kell perceket várni egy újabb felvillanásra. A legjobb, ha letelepedünk a fűbe vagy egy kényelmes székre: a szemünk rövid időn belül hozzászokik a sötéthez, és távcső nélkül is élvezhetjük az elégő meteorok látványát. A Perseidák-meteorraj kulminációja egyébként idén augusztus 10-e és 15-e között várható, és ha az előrejelzések igazak, akkor a maximumban augusztus 12-én, hétfőn gyönyörködhetünk.

Szemerey Imre kifejtette, a Perseidákra vonatkozó első megfigyelések a kínai csillagászoktól, Krisztus előtt 36-ból származnak. Ezt követően japán és koreai tudósok is leírták őket a 8. és 9. században, de a 12. századtól már csak szórványosan szerepelnek a forrásokban. Újkori felfedezésük Adolphe Queteletnek köszönhető, aki 1835-ben észlelte, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét.

A Perseidák elnevezés is innen ered – tájékoztatott az amatőr csillagász.

A sok apró porszemből álló meteorfelhő szülőégitestje a százharminc éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös. A keresztény országokban Szent Lőrinc könnyeinek nevezi a néphagyomány az augusztusi csillaghullást. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint augusztus 10-én, vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált. A legenda úgy tartja, tüzes könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullnak a Földre.
A jelenséghez számos hiedelem tapad, amelyek közül a legismertebb a kívánsághoz kötődik. Ha valaki hullócsillagot látva kíván valamit, és azt senkinek nem árulja el, akkor a hiedelem szerint az egy esztendőn belül teljesülni fog. Szemerey Imre ennek kapcsán tréfásan hozzátette, ő ilyenkor általában a legújabb gyártású csúcskategó­riás távcsövet szokta kérni, de eddig még nem járt sikerrel – ennek ellenére idén is próbálkozik.

Mikor lesz még csillaghullás idén?

Drakonidák-meteorraj: október 7–9. maximuma: október 9., szerda
Orionidák-meteorraj: október 20–23. maximuma: október 21., hétfő
Leonidák-meteorraj: november 17–18. maximuma: november 17., vasárnap
Geminidák-meteorraj: december 13–14.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom