Krónika

Gyárfás Tamás lemondott az úszószövetségi posztjairól, de nem fogadták el

Gyárfás Tamás benyújtotta lemondását a Nemzetközi Úszószövetségnél (FINA) és az Európai Úszószövetségnél (LEN) betöltött tisztségeiről, miután az ügyészség gyilkosságra való felbujtással vádolta meg a Fenyő-ügyben. A két szervezet vezetői ezt nem fogadták el, mondván, az ítélet megszületéséig megilleti őt az az ártatlanság vélelme.

Gyárfás Tamás lemondott az úszószövetségi posztjairól, de nem fogadták el
Gyárfás Tamás biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá
Fotó: MH

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben Gyárfás Tamást, aki elárulta, a vádemelés napján Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke is támogatásáról biztosította őt. Arra a kérdésre, hogy nem vet-e rossz fényt az országra, hogy egy gyilkossági ügyben vádolt személy képviseli a nemzetközi tárgyalásokon, csak annyit mondott, hogy ártatlannak tartja magát, és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá. 

A vádirat szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt. A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, „hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki”.

A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy „a játszma végleges lezárása érdekében” megöleti a sértettet, és 1997 szeptemberében megbízott egy az éjszakai életből közismert személyt, aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Gyárfás Tamás ezután bízta meg Fenyő János megölésével Portik Tamást, akit 1994 óta ismert.

A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette a szlovák Jozef Rohácot Fenyő János megölésére.

Jozef Rohác 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyő Jánoshoz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte. (A Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef Rohácot már jogerősen elítélték.)

A Fővárosi Főügyészség Gyárfás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Kapcsolódó írásaink