Krónika

Újabb feljelentést tettek a Viking Sigyn kapitánya ellen

Hamis tanúzás és hamis vád miatt újabb feljelentés tettek az ukrán hajóskapitány ellen.  A legújabb szakértői vélemények alapján, az egyik magyar sértetti képviselő fordult a rendőrséghez. Gulyás Krisztián ügyvéd szerint nem csak a Viking Sigyn kapitánya hibázott, hanem a baleset idején arra közlekedő másik szállodahajó kapitánya is, ezért őt is feljelentette.

Újabb feljelentést tettek a Viking Sigyn kapitánya ellen
A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én ütközött össze a Hableánnyal
Fotó: MH/Katona László

„Hamis tanúzás, hamis vád illetve segítségnyújtás elmulasztása…” - ezek miatt tett feljelentést a rendőrségen az egyik magyar sértetti képviselő. A napokban Gulyás Krisztián is megkapta az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményt. A magyar kapitány családjának ügyvédje szerint ebben mind a három bűncselekményt alátámasztó információk vannak - tudta meg az ATV.

Az ügyvéd az első feljelentést, egy másik kapitány, a baleset idején a közelben elhaladó másik szállodahajó kapitánya ellen tette, segítség nyújtás elmulasztása miatt.

„Akkor már tudta, hogy ember van a vízben, azt is tudta, hogy hol, neki félre kellett volna állnia és azonnal meg kellett volna kezdenie a mentést. Ehhez képest nem így tett, sőt bele gázolt gyakorlatilag, a baleset helyszínébe, ahol már emberek voltak a vízben” - fejtette ki Gulyás Krisztián.

A másik két feljelentést a Viking Sigyn ukrán hajóskapitánya ellen tette, mert úgy látja, a férfi vallomásában valótlan dolgokat állított.

„A Viking Sigyn kapitányának a tanúvallomása során tett állításai nem igazak, ugyanis, a Viking Sigyng kapitánya azt mondta, hogy őt előzte meg a hableány, és gyakorlatilag az egészet úgy interpretálta a hatóság felé, mintha a Hableány mozgásából, manőverezéséből, következett volna be a baleset. És itt fordulunk át a hamis vád kategóriájába” - tette hozzá Gulyás.

Az ügyvéd szerint a most megkapott szakértői vélemény egyértelműen megállapítja az ukrán kapitány felelősségét, és kimondja, hogy a férfinak a saját szemével és a műszereken is látnia kellett, hogy a Hableány előtte halad és, hogy merre tart.

Az újabb feljelentések miatt az ATV Híradója kereste a 64 éves ukrán férfi jogi képviselőjét. Tóth M. Gábor levélben válaszolt kérdéseinkre. Azt írja: egyelőre nem értesítették a két feljelentésről, de hozzáteszi, hogy azt is a sajtóból tudta meg, hogy újabb gyanúsítást akarnak védencével közölni és, hogy kezdeményezik újból a letartóztatását.

Szerinte mivel ügyfele az eljárásban gyanúsított, önmagában kizárja a hamis tanúzás miatti felelősségre vonhatóságát. Továbbá a hamis vád egyetlen elkövetési magatartását sem valósította meg az eddigi vallomástételei során.

A 64 éves ukrán kapitány szerda óta ismét börtönben van, miután újabb bűncselekmény gyanúja merült fel vele szemben és a bíróság elrendelte letartóztatását.

Kapcsolódó írásaink